Bývalý předseda pražských muslimů dostane 200 tisíc. Jako odškodnění za stíhání

17.08.2020 20:21

Expředsedovi pražské muslimské obce Vladimíru Sáňkovi uznal soud dalších 202 000 korun jako odškodné za nezákonné trestní stíhání kvůli islámské knize. Verdikt není pravomocný, informuje Aktuálně.cz.

Bývalý předseda pražských muslimů dostane 200 tisíc. Jako odškodnění za stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud se zabýval případem bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra a švagrové. Trojice čelí obvinění z účasti na teroristické skupině, z podpory a propagace terorismu a z financování terorismu

Sáňka byl obviněn kvůli šíření překladu knihy Základy tauhídu – Islámský koncept boha, hrozilo mu až deset let vězení. Stíhání trvalo 49 měsíců. 

„Došlo ke vzniku nemajetkové újmy a k zásahu do morální sféry žalobce (Sáňky). V důsledku nezákonného rozhodnutí státu byla zásadním způsobem poškozena jeho pověst,“ uvedl soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Luděk Pilný s tím, že někteří pořadatelé zrušili Sáňkova vystoupení právě na základě jeho stíhání.

Soudce došel k závěru, že si Sáňka za nemajetkovou újmu zaslouží celkem 343 000 korun. Ministerstvo Sáňkovi již dříve přiznalo 147 000 korun, nyní mu tedy soud uznal dalších 196 000 korun. Zbývajících 6 000 korun z přisouzené částky tvoří další peníze vynaložené na obhajobu, za kterou už ministerstvo Sáňkovi dříve vrátilo 233 000 korun.

Sáňka se domáhá více než 9,9 milionu a žádá po státu, aby zveřejnil v médiích veřejnou omluvu. Podle soudce se však Sáňka musí spokojit s omluvným dopisem, který již obdržel od ministerstva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…