ČR bude v OSN hlasovat proti návrhu Palestiny

29.11.2012 18:51

Česká republika bude hlasovat proti uznání Palestiny za nečlenský pozorovatelský stát OSN, uvedlo dnes na dotaz ČTK ministerstvo zahraničí. Česko míní, že uznání může vést k odkladu obnovení mírového procesu. Česká republika je přesvědčena, že společného cíle, kterým je stát Izrael a nezávislý, demokratický, souvislý a životaschopný stát Palestina, může být dosaženo pouze přímým jednáním. Oba státy by přitom vedle sebe měly žít v míru.

ČR bude v OSN hlasovat proti návrhu Palestiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

"Nesouhlasíme s žádnými jednostrannými kroky, které mohou poškodit či ohrozit mírový proces vedoucí k dvoustátnímu řešení," řekl mluvčí Vít Kolář. Již předtím dnes na dotaz ČTK šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg naznačil, že ČR hlasovat pro návrh nebude, nebylo ale jasné, zda se Česko třeba jen nezdrží hlasování, jak spekulovala některá zahraniční média. ČR má podobné stanovisko jako USA.

Žádost o uznání Palestiny za nečlenský pozorovatelský stát OSN má předložit v New Yorku palestinský prezident Mahmúd Abbás Valnému shromáždění OSN. Pokud tento návrh projde, obává se česká diplomacie odkladu obnovení mírového procesu. "Plně podporujeme legitimní aspirace Palestinců na plnohodnotnou státnost a jsme připraveni přispět k její materializaci prostřednictvím podpory přímých jednání v rámci mírového procesu," dodal Černínský palác.

Česká republika dlouhodobě, aktivně a konzistentně podporuje blízkovýchodní mírový proces, dodal Kolář. "Proto již řadu let napomáháme palestinské samosprávě při budování potřebných státních institucí. Palestina také patří mezi hlavní partnery české rozvojové pomoci a spolupráce," podotkl Kolář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…