Česko získalo možnost nasadit proti koronaviru japonský lék. V souvislosti zaznělo i jméno Okamura

09.04.2020 20:58

Česká republika se dostala mezi dvacítku zemí, která získala možnost nasadit proti nemoci covid-19 japonský lék Favipiravir. Ostrovní císařství pošle první várku léku do České republiky zdarma jako dar a postaví se tím např. po bok Tchaj-wanu, který také Česku pomáhá vypořádat se s koronavirem. Tchaj-wan daroval Česku plicní ventilátory. V souvislosti s japonským lékem ministr zmínil i jméno Tomia Okamury.

Česko získalo možnost nasadit proti koronaviru japonský lék. V souvislosti zaznělo i jméno Okamura
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch na tiskové konferenci oznámil, že v horizontu dní do České republiky doputuje lék Favipiravir, jenž by mohl pomoct v boji s nemocí covid-19.

„Je to poměrně velký úspěch ve spolupráci s ministerstvem zahraničí. Státní ústav pro kontrolu léčiv na tom intenzivně pracoval v posledních 14 dnech. Část těch tablet získáme zdarma pro naše pacienty a část bude Česká republika nakupovat od japonské strany. Hlavním partnerem bude Všeobecná fakultní nemocnice, ale předpokládáme, že postupně bude lék podáván i v jiných nemocnicích, jako je Nemocnice Na Bulovce a podobně,“ oznámil ministr Vojtěch

„Částečně se na tom podílel i pan Okamura, on to hodně prezentoval, ale hlavní díl práce odvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ podotkl ministr.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Šéfka SÚKL Irena Storová doplnila, že darem Česko dostane japonský lék pro 20 až 25 pacientů, a pokud bude česká strana chtít dalších 80 dávek, může si je zaplatit.

Storová diváky varovala, aby se v domácích podmínkách vyhnuli experimentování s lékem Chlorochin, který se používá na léčbu malárie, ale nese s sebou i určitá rizika, která laik dokáže jen obtížně zhodnotit, a pokud by Chlorochim užíval, mohl by si uškodit, a to dokonce fatálně.  

Vojtěch dodal, že Favipiravir je původně určený na léčbu chřipky. To základní sdělení je, abychom léky pro české pacienty zajistili. Ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv,“ zdůraznil Vojtěch.

O Favipiraviru se stejně jako o dalších lécích hovoří jako o experimentálním léku, který byl původně určen na léčbu jiných nemocí, ale klinické studie ukazují, že by mohl ten či onen lék zabrat i na nemoc covid-19. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…