Český vědec: Geronti a šílenci. Covid není epidemie. Proč se mlčí o tomhle?

16.12.2020 9:42

Akademik Jiří Šinkora, člen dozorčí rady Ústavu živočišné fyziologie a genetiky, se v posledních dnech začal velmi vehementně vyjadřovat k událostem spojeným s epidemií, respektive podle jeho slov s „dosti vážným respiračním onemocněním“, které ale podle jeho hodnocení epidemií není.

Český vědec: Geronti a šílenci. Covid není epidemie. Proč se mlčí o tomhle?
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Zdravotní sestra Michaela Suková a brigádnice Karolína Matějů

Hlavním nebezpečím epidemie, které ale podle Šinkory nezaznívá dostatečně často, je fakt, že tento virus je nový. Tím pádem proti němu lidé nemají protilátky a to postihuje zejména staré lidi, jejichž organismus už má s vytvořením protilátek problém. Mladší lidé si protilátky vybudují, tak jako proti všem dalším virům, které s námi existují celkem v rovnováze už od nepaměti.

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8049 lidí

„Takže dnes z nich pozorovatelně velká část umírá, protože imunita buněčných zabíječů, která tyhle malé šmejdy drží na povrchu sliznic u dětí a mládeže, v pokročilém věku už tak dobře nefunguje,“ vysvětluje Šinkora v obsáhlém komentáři na svém Facebooku.

Nikdo ale podle něj neumírá „zbytečně“. Nemocnice totiž nejsou přeplněné a každý dostane tu nejlepší dostupnou péči. Někdy bohužel ani to nestačí a člověk zemře, ale to umírá i kvůli jiným virům na chřipku nebo zápal plic.

„I kdyby všichni zemřelí (zatím méně než deset tisíc) byli z věkové skupiny 65+ (a naprostá většina je), je to pořád méně než půl procenta z nich, lidí nad šedesát je pětina populace, 2.1 milióny,“ připomíná dále. Nedá se tedy hovořit o „epidemii“, spíše o vážním respiračním onemocnění.

To navíc má řešení. Zmizí, jakmile se dodá vakcína, která protilátky vytvoří i těm, kteří to nezvládnou sami.

Šinkora ujišťuje, že není cynik a o své blízké a známé se bojí. „Ale to neznamená, že ztratím rozum a budu podporovat nalblý způsob, kterým se to tady, a nejen tady, řídí,“ dodává. K vybudování trvalé imunity jsou podle něj (kromě ochrany ohrožených skupin) nutná opakovaná setkávání s koronavirem. Jenže zavírání škol a všeho dalšího jde zcela proti této potřebě.

Že bez setkávání s virem nejsou protilátky, dokonce i vakcína se musí podívat opakovaně, to podle něj musí vědět každý epidemiolog. Proč to neprosazují, to je otázka.

„A ještě jedna věc - ať píšu cokoli, píšu o tom, čemu perfektně rozumím a neblábolím nesmysly jako že vakcína je účinnější než přirozená infekce proto, že vyvolává vyšší koncentrace protilátek. Třeba tohle jsem se mohl dočíst z výroku slovutného českého imunologa,“ dodává ještě Jiří Šinkora. Z toho se podle něj ukazuje, že nás vedou diletanti, a radí jim specialisté, kteří podle všeho vypadají spíše jako „diletanti z oboru“.

„Jinými slovy - lze najít velmi poučená a dobrá vyjádření odborníků, ale nejvíce prostoru dostávají vyděšení geronti a šílenci,“ dodává akademik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…