Čeští pirátští europoslanci jsou oficiálně členy frakce Zelených

04.06.2019 18:40

Frakce Zelených v Evropském parlamentu dnes do svých řad oficiálně přijala tři nové české europoslance z České pirátské strany. Příchod Mikuláše Peksy, Marcela Kolaji a Markéty Gregorové oznámila na Twitteru.

Čeští pirátští europoslanci jsou oficiálně členy frakce Zelených
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

„Už je nás 74 a rozhovory s dalšími stranami pokračují,“ uvedla skupina, která bude v 751členném europarlamentu po květnových volbách čtvrtá nejsilnější po lidovcích, socialistech a liberálech.

První zasedání europarlamentu v novém složení se sice uskuteční až 2. července, ale jednání o nové podobě parlamentních frakcí, na jejichž základě jsou pak rozdělována třeba místa v parlamentních výborech, už začala. Čas na dohodu je do 21. června, kdy musejí frakce v europarlamentu oznámit své členy.

Noví čeští europoslanci zvolení za SPD budou součástí nacionalistické frakce spolu se stranami, jako jsou italská Liga Mattea Salviniho nebo francouzské Národní sdružení Marine Le Penové.

Výraznou obměnou projde liberální frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), kam se řadí šest nových i staronových českých europoslanců zvolených za vládní hnutí ANO. Frakce hledá nové jméno.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …