Chtěli jsme postupovat lidsky a nevyplatilo se nám to, říká šéf policie Švejdar

09.04.2020 17:47

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl policejní prezident Jan Švejdar. Odpovídal mimo jiné na otázku, jak moc budou policisté přísní při vymáhání koronavirových pokut, jež hrozí lidem, kteří poruší karanténní opatření. Sněmovna dala policistům možnost uložit lidem blokovou pokutu až ve výši deset tisíc korun. Vyslovil také varování řidičům.

Chtěli jsme postupovat lidsky a nevyplatilo se nám to, říká šéf policie Švejdar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

„Policie pojede ve standardním režimu, ale je třeba také říci, že platí všechna nařízení. ... Jejich dodržování budeme pečlivě kontrolovat, ale nechystáme žádná nadstandardní opatření,“ prozradil hned v úvodu policejní prezident s tím, že policisté budou tam, kde bude třeba. „Ale já opravdu věřím tomu, že 99 procent našeho národa se bude chovat zodpovědně,“ dodal. Vychází prý z toho, že osobně viděl, jak lidé opatření dodržují, a všiml si, že lidé vesměs opravdu chodí jen po dvou a jinak ve větších rozestupech.

Jeden povzdech si však neodpustil. Šlo o řidiče, kteří zneužili toho, že se policisté chtěli chovat lidsky.

„My jsme vsadili na lidský přístup a ne úplně se nám to vyplatilo,“ konstatoval Švejdar s tím, že někteří řidiči si ústup policistů od silničních kontrol vyložili tak, že mohou na dopravních komunikacích řádit. Strážci zákona se proto i v této oblasti vrátili k běžné rutině a hlídají i pohyb řidičů po silnicích.

Prozradil také, že lidé občas udávají své sousedy.

„Řešíme desítky udání, ale já bych to úplně nenazval udáním. Prostě lidé si uvědomují, že situace je vážná, a hlásí porušování opatření,“ prozradil Švejdar s tím, že lidé mnohdy ani nevolají policii a snaží se věci řešit se sousedy domluvou.

Problémy prý strážci zákona občas mají s výkladem nařízení Ministerstva zdravotnictví. Podle Švejdara by měla být tato nařízení vyložena samotným ministerstvem tak dobře, aby se nebylo třeba hádat o tom, kdo nařízení vlády porušil a kdo ne. Podle Švejdara je to tak, že lidé při sportu roušky mít nemusejí, ale pokud u sportovce stojí někdo blíž než na vzdálenost dva metry, měl by si roušku nasadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…