Chytí se po Rathovi i jiná velká ryba? Lidé nevěří

08.06.2012 9:52

Korupční aféry zatěžují podle názoru voličů jak ČSSD, tak ODS. Ani jedna z velkých stran se přitom se svými aférami příliš nezvládá vypořádat, ale pořád jsou na tom podle názorů voličů lépe, než Věci veřejné, že svoji kauzu nezvládly, si myslí 96 procent lidí. Policii budou lidé v korupčních kauzách politiků věřit až poté, co chytí více korupčníků. Samotný Rath nestačí.

Chytí se po Rathovi i jiná velká ryba? Lidé nevěří
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Poslanecká sněmovna rozhodla o vydání Davida Ratha k  trestnímu stíhání. Budou někdejšího předního politika ČSSD následovat i další vysoko postavení politici? Průzkum agentury Median, který uveřejnila dnešní MF Dnes, ukazuje, že tomu občané příliš nevěří.

Má snad za mřížemi skončit celá sněmovna?

„Dvě třetiny lidí uvedly, že je o změnách přesvědčí až případné vyšetření dalších afér – těch, které se týkají vládních stran. Jde například o dvě miliardy utopené v projektu nefungujících zdravotních knížek IZIP, o „ztracené“ miliony v kauze Opencard, či ProMoPro, či o předražené armádní zakázky,“ píše deník.

Závěry vyplývající z průzkumu potvrzují také reakce na sociální síti Facebook, kde občané poukazují na to, že teď je na čase chytit při činu někoho z vlády, aby to bylo 1:1. Nabízí se však otázka, zda je to správná cesta k průchodu spravedlnosti. Policie má obžalovávat konkrétní zlotřilce za konkrétní činy. Zaměřit se jednou do koalice a jednou do opozice a pak opět do koalice a tak dále, by příliš nesvědčilo o správné práci kriminalistů.

Za zmínku stojí, že tuto tezi o zásahu do koaličního tábora mezi občany podporuje i ČSSD, která do omrzení opakuje, že se zdá, jako by na jednotlivé politické tábory policie uplatňovala dvojí metr. To důsledně odmítá předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS), která připomíná, že v poslanecké sněmovně už sedí dva poslanci někdejší koalice – Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka, kteří už byli dokonce odsouzeni, byť nepravomocně, pročež nelze říci, že policie postupuje na politickou objednávku vládních stran.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík a spolu s ním i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) vyjádřili přání, aby byly prošetřeny všechny podezřelé kauzy. Nevinní lidé dostanou možnost se očistit a na ostatní dopadne odpovídající trest. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…