Cizince hned vyhostit, když se proviní! 90 procent přestupků páchají cizinci, říká primátor Nwelati

23.08.2018 13:24

Ve městě, kde sídlí jedna z nejznámějších českých značek, jsou problémy s cizinci. Kdo to říká? Raduan Nwelati, primátor Mladé Boleslavi. Nyní kandiduje do Senátu s politikou nulové tolerance vůči přestupkům a zločinům dělníků ze zahraničí. „Chtějí u nás pracovat, budou muset dodržovat pravidla,“ říká Nwelati pro aktualne.cz.

Cizince hned vyhostit, když se proviní! 90 procent přestupků páchají cizinci, říká primátor Nwelati
Foto: Hans Štembera
Popisek: Raduan Nwelati

Raduan Nwelati je český politik a lékař, v letech 2004 až 2016 zastupitel Středočeského kraje, od roku 2006 primátor města Mladá Boleslav, člen ODS. Narodil se v Praze, po otci je syrského původu. V rozhovoru byl tázán na to, co slogan „Nulová tolerance“ znamená.

Anketa

Je Miroslav Kalousek dobrý politik?

8%
92%
hlasovalo: 16057 lidí

Nwelati uvedl, že pokud mají zahraniční pracovníci chuť v Mladé Boleslavi pracovat, musí dodržovat určitá pravidla. „Pokud je nebudou dodržovat, budou se opíjet, házet odpadky po ulicích, prát se tam a používat přitom nože, tak u nás nemají co dělat. To je ta nulová tolerance,“ říká primátor. Jeho slovům o nožích dnes přidává na váze i incident, který se odehrál v Paříži.

Na to redaktor namítl, že takové činy řeší už současné zákony. Nwelati odvětil, že do Senátu kandiduje právě proto, aby je změnil. Chce stejný systém jako v Americe, kde je prý možné problémového člověka vyhostit. Pak svou vizi upřesňoval. Pachatel by neměl být vyhoštěn hned po prvním přestupku. „Pokud budu každý den řešit, že se opil, pokud nezaplatí pokutu a budu ji vymáhat, jako se to velmi často stává, a druhý den to bude to samé, třetí den to samé, tak samozřejmě přichází na řadu ta nulová tolerance.“

Primátor dal příklad z Dubaje ve Spojených arabských emirátech, kde pracují Indové a Pákistánci. „Myslíte, že Ind je z podstaty čistotný, když se podíváte, jak to vypadá v Indii?“ ptá se člen ODS. Za dodržováním zákona stojí dle něj to, že by tento Ind byl po třech přestupcích vyhoštěn i s rodinou.

Na otázku, zda je situace opravdu tak závažná, odvětil, že podle statistik městské policie spáchali 90 % přestupků cizinci. „My je pokutujeme, ale oni si z toho vůbec nic nedělají,“ říká boleslavský primátor. Že by návrh byl xenofobní, to odmítá. Prý s těmi, co pravidla dodržují, žádný problém nemá, a naopak je ve svém městě vítá. Že situace je špatná a nelepší se, prý ví i vedení Škodovky, se kterým jednal.

Odkaz na rozhovor zveřejnil na facebooku i primátor. Zde se dočkal převážně pochvaly za své interview. Rolando Arias si stěžoval na způsob, jakým byl rozhovor veden:
„Nehodnotím, co primátor v uplynulých letech dělal a co ne, hodnotím reakci většiny médií.

Dnešní realita
- požadavek na zákonnost je populismus
- národní hrdost je nacionalismus
- pronést cokoli v souvislosti s etnicitou je rasismus
- a chtít něco řešit v souvislosti se zvyšující se kriminalitou je fašismus.
Tolik ke kodexu normalizačního novináře EU.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…