Covid: Z nejhoršího jsme uvnitř? Profesor Dušek zdvihl prst

09.11.2020 12:02

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška ještě stále není pravda, že by Česko bylo z nejhoršího venku. Pokud jde o koronavirovou epidemii, nacházíme se podle Duška v bodě zlomu, ve kterém si nemůžeme dovolit chybovat s nějakými experimenty.

Covid: Z nejhoršího jsme uvnitř? Profesor Dušek zdvihl prst
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Ladislav Dušek

Ladislav Dušek v rozhovoru pro server Novinky.cz prohlásil, že nemoc covid-19 je respirační onemocnění, u kterého bylo možné předpokládat, že na podzim nabere na síle. Dušek předpokládá, že se epidemiologická situace již horší či začne horšit v řadě dalších zemí. V Česku to prý jen přišlo dřív. Dušek ale odmítl spekulovat, proč se tak stalo. Vidí prý více faktorů, ale v tuto chvíli se necítí být povolán k tomu, aby vysvětloval, proč se v Česku zhoršila situace dřív než v jiných evropských zemích.

Teď se nacházíme v jakémsi bodě zlomu. Ten velmi nebezpečný a rizikový vývoj, který nastal na začátku října, což byl začátek oněch rekordních nárůstů, se zastavil. Dokonce mírně začíná klesat. Jsme tedy v bodě zlomu, který je ale velmi zranitelný a nejistý. Nemáme prostor pro experimenty, naopak máme prostor pro co nejdůraznější dodržování opatření,“ upozornil Dušek.

„Virus nezastaví žádné razítko či samotné opatření. Virus zpomalí lidé sami. Pokud bude větší počet zaměstnavatelů připravovat svým zaměstnancům podmínky pro home office a každý se pokusí minimalizovat sociální kontakty, tak máme obrovskou šanci tu vlnu výrazně zpomalit. Tak jako jsme měli šanci po celou dobu. Když to nebudeme dělat, tak je jedno, jaké opatření máme na papíře. Zatím to ještě na vítězství není,“ pokračoval ředitel ÚZIS.

V tuto chvíli podle Duška data ukazují, že epidemie zpomaluje jen velmi zvolna a to není dobrá zpráva. Pokud se to má změnit, lidé prý musí opravdu důsledně dodržovat nařízení uložená vládou. I tak bude podle Duška trvat celé týdny, než se situace citelně zlepší. Počet nakažených totiž teď může být třikrát až čtyřikrát vyšší, než je počet diagnostikovaných. Proto podle Duška v žádném případě nestačí stlačit reprodukční číslo viru na 1, ale je třeba směřovat pod hodnotu 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…