Čunek si narychlo nechal schválit novou nemocnici, pomohl Stanislav Devátý. „Podvraťácký způsob“, zuří opozice

16.12.2019 22:19

Ve Zlíně na jednání krajského zastupitelstva dosáhl hejtman Jiří Čunek pro mnohé nečekaného úspěchu. Podařilo se mu prosadit výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně- Malenovicích. Mnozí, včetně koaličního hnutí ANO, ale upozorňují, že okolnosti, za kterých hlasování proběhlo, byly mimořádně nestandardní.

Čunek si narychlo nechal schválit novou nemocnici, pomohl Stanislav Devátý. „Podvraťácký způsob“, zuří opozice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jiří Čunek, senátor, hejtman Zlínského kraje

Ještě před začátkem pondělního jednání byla situace taková, že vedení kraje mělo připravovat modernizaci současné krajské nemocnice. S tím ale rozhodně nebyl ztotožněn hejtman Jiří Čunek, který dlouhodobě prosazuje výstavbu zcela nové nemocnice.

Téma nové nemocnice rezonuje Zlínským krajem již delší dobu. ParlamentníListy.cz o něm psaly např. letos v únoru, kdy vyplynulo, že hejtmanův projekt podporuje například Petr Gazdík z hnutí STAN. V červnu zastupitelé návrh odmítli. V posledních dnech ale došlo k dramatickému zvratu situace.

Nejprve přišla ve čtvrtek překvapivá zpráva, že zastupitelstvo Zlína změnilo územní plán ve čtvrti Malenovice. Mnozí nechápali, proč se tak děje, ale pochopit měli na pondělním jednání krajského zastupitelstva.

To začalo zničeho nic projednávat otázku „krajská nemocnice“, ačkoliv tento bod vůbec nebyl v programu schůze.

Jak informoval opoziční zastupitel Michal Dvouletý (Svobodní a Soukromníci), v průběhu projednávání tohoto bodu se v jednacím sále objevil do té doby nepřítomný zastupitel za SPD František Klásek. A jiní zastupitelé za ČSSD a ODS, kteří dříve výstavbu nového špitálu za přibližně osm miliard odmítali, najednou začali projevovat souhlas.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Výsledek se dostavil vzápětí. Nejprve zastupitelstvo zrušilo již schválené zadání studie na rekonstrukci současné Krajské nemocnice Tomáše Bati. A poté byl schválen i investiční záměr na výstavbu nové nemocnice v lokalitě Zlín-Malenovice.

Celkem pro něj hlasovalo 23 z 39 zastupitelů. Oproti minulosti změnili názor Stanislav Devátý z ODS a Lubomír Vaculín z ČSSD. „Po zvážení všech ano i ne jsem schopen změnit svůj názor,“ citoval server iDNES.cz Stanislava Devátého.

„Hejtman Jiří Čunek tak dlouho tlačil, až našel přeběhlíky a těsnou většinou nechal dnes schválit výstavbu nové nemocnice v Malenovicích,“ informoval na svém Facebooku zastupitel Dvouletý, který již předtím nazval způsob, jakým Čunek celou operaci provedl, jako „podvraťácký“. Lidé by se podle něj měli ptát zastupitelů za ČSSD a ODS, proč změnili názor.

Způsob, jakým byla nová nemocnice prosazena, rozčílil i hnutí ANO, které je ve Zlínském kraji koaličním partnerem Čunkových lidovců. „Jsme členy koalice a nikdo nás alespoň ze slušnosti neinformoval, že se to bude projednávat. Pan hejtman prostě zařadil bod poté, kdy si domluvil jeho podporu mimo koalici,“ řekl serveru iDNES.cz Pavel Pustějovský, krajský šéf hnutí.

„Je to nebezpečný precedens a byla zvolena metoda bolševické síly,“ rozčiloval se Tomáš Pajonk, zastupující kandidátku Svobodní a Soukromníci.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …