Další figurka usazena. Aspen Institut na Hradě. Já to na té americké ambasádě zažil, vzpomíná poslanec

03.02.2024 7:40 | Monitoring

Další dílek z mocenské puzzle usazen. Poslanec Jiří Mašek se na sociální sítí rozepsal o tom, co stojí za odchodem hradní kancléřky Jany Vohralíkové, kterou ve funkci vystřídá šéf českého Aspen Institutu Milan Vašina, kolega prezidentova „přítele po boku“ Petra Koláře. „Lidé typu Koudelky a Koláře mají silný, jasně proamerický vliv na silové ministry Rakušana a Černochovou, premiéra Fialu, na prezidenta Pavla i na řadu poslanců a senátorů," uvádí Mašek.

Další figurka usazena. Aspen Institut na Hradě. Já to na té americké ambasádě zažil, vzpomíná poslanec
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Petr Pavel před Českým rozhlasem ve výročí invaze z roku 1968

S koncem kancléřky Jany Vohralíkové podle opozičního poslance Jiřího Maška pohár přetekl. Se znepokojením sleduje, jak se tým kolem prezidenta pomalu ale jistě mění. „Pozoruji, jak ti přirozeně sympatičtí, dobře vnímaní, kteří mu tolik pomohli v kampani, jsou vyměňovaní za úplně jiné figury. Nyní je Vohralíková nahrazena protagonistou Aspen institutu. Svůj úkol ostatně splnili a hlavní loutkovodič Kolář může dál rozehrávat svou hru,“ píše Mašek na svém Facebooku.

Nepřímo hovoří o tom, že se stáváme kolonií USA. „Nechám vás hádat odkud fouká nyní a odkud je naše vláda řízena pány Kolářem, Koudelkou a dalšími ,velkými hráči' nyní,“ pokračuje poslanec.

Jak sám uvádí, v roce 2018 se začínaly rozdávat vysoké karty a vybírat „žolíky“ do budoucna. „Byl jsem s větší skupinou poslanců pozván do prostor americké ambasády v Praze. Příjemné přijetí, řada vlídných hostitelů, kteří si nás rozebrali k malým stolkům, kde jsme v malých skupinkách diskutovali u drobného pohoštění," napsal poslanec.

„S kolegou jsem absolvoval několik podobných setkání s mladými ,zaměstnanci' ambasády. Schůzky měly uniformní uspořádání, tedy představení, zdvořilostní fráze a potom zcela natvrdo. Milí poslanci, podpoříte při výběru firmu Westinghouse jako dodavatele pro vaše jaderné elektrárny, podpoříte nákup letecké techniky – vrtulníky a stíhačky z USA. Tehdy jsem ani nevěděl, co je letadlo F-35.

Souběžně šla potom na Černochovou nabídka stáže v USA, průhledný dotaz na děti a vnuky a ev. zájem rodičů o jejich studium v zahraničí… Ta přímočarost mě jako bývalého ředitele příspěvkové organizace, zvyklého nakupovat dle platných zákonů ČR, opravdu překvapila,“ popisuje Mašek.

„V tom duchu jsem se sice slušně, ale jednoznačně vyjádřil. Zájem ze strany zpravodajců evidentně opadl. Zároveň jsem ale paralelně zachytil nadšené přitakávání ze strany zejména pirátských poslanců u ostatních stolků. To se projevilo při pokračování programu za účasti tehdejšího velvyslance USA v ČR pana J. B. Kinga. Nejen, že nám bez skrupulí to doporučení na nákup ,všeho důležitého' z USA znovu doporučil, ale otcovsky promlouval s mladými Piráty, kteří se usadili v jeho bezprostřední blízkosti. V tu chvíli jsem už věděl, že to přijde, ale netušil, kdy a jak rychle,“ líčí tehdejší události poslanec.

Zmiňuje, že v té době už probíhaly i „námluvy“ Černochové a Řehky. „Při společné návštěvě výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu u svých protějšků v Polsku, nynější ministryně obrany, tehdejší předsedkyně výboru pro obranu, Jana Černochová, ,hodila udičku' současnému náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi. Ten tehdy vedl náš vojenský ,kontingent' v Polsku. Ano, u toho začátku ,námluv' budoucí ministryně obrany s budoucím náčelníkem generálního štábu jsem také byl.

Následně jsem už jen sledoval umetání cesty důstojníkovi, který předskočil několik čekatelů na tuto funkci. Dokonce hnutí ANO pomohlo úhybnému manévru Řehkovi přes ,civilní' ředitelování NÚKIB s následným skokem na post engéše boční cestou.

Takže další jistě Janou pečlivě zkonzultovaný ,proamerický' tah, tentokrát zdánlivě ,tah pěšcem'. Dejte si nyní dohromady Řehkovo mediální vystupování, hrozby válkou vč. hrozby jaderného útoku ze strany RF, včetně našeho zapojení do války, na kterou se musíme připravovat,“ dodává Mašek.

Režiséři zpoza oceánu rozehráli s EU zcela jinou partii. Putin napadl Ukrajinu a teď už v tom lítáme všichni naplno. „Lidé typu Koudelky a Koláře mají silný, jasně proamerický vliv na silové ministry Rakušana a Černochovou, premiéra Fialu, na prezidenta Pavla i na řadu poslanců a senátorů. O silových ministrech prohlašuje veřejně ředitel BIS, že jsou pod jeho ochranou, chtěl bych věřit, že ta ochrana jeho službou platí pro všechny občany ČR,“ uvádí opozičník.

Apeluje na to, abychom se nenechávali zavléct do zbytečných mezinárodních konfliktů, které vyhovují jiným hráčům, nikoli nám. „Co se s námi, nejen politiky, za ty téměř dva roky stalo? A jsme zpět, pán z Aspenu nahrazuje kancléřku Vohralíkovou. Usazen zase jeden dílek z mocenského puzzle,“ uzavírá Mašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Agenti a vlivoví agenti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealfins , 03.02.2024 15:51:19
Pan poslanec pouze ať již chtěně, nebo nechtěně popsal jak jak USA prostřednictvím svých ambasadorů a jiných činitelů prosazují a upevňují svůj vliv, což není zase až nic tak nového. Formy získávání vlivových agentů USA jsou pestré. Počínaje korumpováním (např. bezplatné studium v USA) a konče vydíráním (Merkel, Scholz a řada dalších by mohli vyprávět). A jsou i jiné manuály např. barevné revoluce, majdan atd. Američané se hodně naučili od Britů a ještě to vylepšili.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …