Další ruské diletantství. Jaký génius vymyslel tuhle kolonu? Visingr by se nedivil, kdyby Putin začal velitele popravovat

28.02.2022 17:27

Vojenský analytik Lukáš Visingr tvrdí, že si ruská armáda počíná při invazi na Ukrajinu diletantsky. Prezident Putin prý ale nemá o pomalém postupu svých vojáků přesné zprávy, protože mu to jeho nejbližší spolupracovníci tají. „Jeho nejbližší mu nemohou říkat, jaké jsou ztráty, protože by se rozzuřil, nechal je odvolat, možná popravit,“ uvedl Visingr.

Další ruské diletantství. Jaký génius vymyslel tuhle kolonu? Visingr by se nedivil, kdyby Putin začal velitele popravovat
Foto: Repro min. obrany Ukrajiny
Popisek: Zničená ruská technika

Visingra fascinuje zejména pohled na záběry dlouhých vojenských kolon, které jsou pro ukrajinské letectvo a dělostřelectvo snadným cílem. Satelitní obrázky americké společnosti Maxar, které by měla mít ukrajinská armáda k dispozici, například ukazují přibližně pětikilometrový konvoj asi 60 kilometrů od Kyjeva. V konvoji jsou podle fotek tanky, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem.

„Konvoj mě fascinuje. Nechápu, jaký vojenský ‚génius‘ pošle po jedné dvouproudé silnici vozidla pěkně naskládaná za sebou. Navíc po silnici, která vede bažinami a lesy, kde není kam uhnout. Lepší cíl pro ukrajinské letectvo a dělostřelectvo si nedokážu představit. Pokračuje ruský diletantismus,“ prohlásil Visingr pro CNN Prima NEWS.

Takovou formu diletantismu prý od armády světové velmoci neočekával. Postup Ruska je podle něj mnohem pomalejší, než kdo očekával. „Ukrajinci se dál brání a Rusové už nasadili své nejmodernější tanky T-90. Minimálně o tři už přišli, opěvované ochranné systémy nefungují,“ kroutil hlavou expert a dodal, že Putin nejspíše o pomalém postupu své armády nemá přesné informace.

„Jeho nejbližší mu nemohou říkat, jaké jsou ztráty, protože by se rozzuřil, nechal je odvolat, možná popravit,“ uvedl Visingr. Putin je podle něj i díky covidu v posledních letech ve velké izolaci a obklopuje se lidmi, kteří jsou možná ještě šílenější než on. „V takové atmosféře se racionální rozhodnutí založená na objektivních faktech přijímat nedají,“ řekl expert.

Proto je podle něj namístě pozorně sledovat rozhodnutí Kremlu, jako je nedělní uvedení ruských jaderných sil do vysokého stupně bojové pohotovosti. „Pokud by země byla v danou chvíli řízena lidmi, kteří už nemyslí racionálně, byl by to obrovský problém. Celé jaderné odstrašování je založeno na racionalitě aktérů, a ne na tom, že jaderný knoflík ovládá šílenec,“ narážel opět na atmosféru ve vedení Ruska.

Obavy z přímého útoku jaderným arsenálem jsou ale podle něj zatím liché a jde spíše o upozornění pro Západ, že je Rusko jadernou velmocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…