Domácnosti obchází strach. Některé tvrdě narazí do desetkrát vyšších cen elektřiny

03.09.2022 14:15

První energetická krize v Česku přišla ještě před ruskou agresí na Ukrajině. S krachem Bohemia Energy. Řadu českých domácností teď obchází strach. V důsledku války na Ukrajině se totiž chystá další vlna zdražování, která tvrdě dopadne na všechny, kterým končí období fixace cen.

Domácnosti obchází strach. Některé tvrdě narazí do desetkrát vyšších cen elektřiny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dráty vysokého napětí. Ilustrační foto

Řadu českých domácností obchází strach. Už i ČEZ se totiž chystá zvyšovat ceny. Sobotní Llidové noviny upozorňují, že kdo podepsal smlouvu s fixací cen před třemi lety, musí se teď připravit na to, že bude za silovou elektřinu platit až čtyřnásobek toho, co doteď. V extrémním případě údajně může jít o skok až na desetinásobek – to je rozdíl mezi tři roky starou dobrou cenou a aktuální burzovní.

„Do konce letošního roku končí fixace zhruba 10 procentům zákazníků na elektřině. U plynu jde přibližně o 15 procent zákazníků,“ popsal mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Zdražení se týká přibližně 300 tisíc domácností.

„Na konec fixace není nezbytně nutné pohlížet s obavami. Dodavatelé mají pro stávající zákazníky připraveny prolongační ceníky, které jsou zpravidla o něco cenově výhodnější než ty pro nově příchozí zákazníky,“ pokusil se situaci uklidnit mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

Sobotní LN v této souvislosti radí nahlédnout na srovnání cen od jednotlivých dodavatelů, které nabízí Energetický regulační úřad. A pokud člověk uzavírá smlouvy, zdá se, že se vyplatí spoléhat na dlouhodobější smlouvy, protože nejistota na energetickém trhu je značná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…