Drahá armáda? Tomu nerozumíte. Dvě procenta se musí dávat! padlo

05.03.2020 14:50

Šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr zpovídal Daniela Koštovala, někdejšího náměstka ministra obrany zodpovědného za vyzbrojování. Nechal si od něj vysvětlit, proč bychom skutečně měli vydávat dvě procenta našeho HDP na obranu. V žádném případě nejde o nějaký výmysl z Washingtonu, jak se snaží občas tvrdit kritici NATO v čele s komunisty. Ale nezůstal jen u toho. Důrazně varoval, že naše armáda není nijak silná.

Drahá armáda? Tomu nerozumíte. Dvě procenta se musí dávat! padlo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní tajemník ministerstva obrany Daniel Koštoval a velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch

Hned v úvodu diskuse Koštoval prozradil, že bylo zneužito jeho jméno. Kdosi z ruského serveru zaslal údajně citlivé informace o Ministerstvu obrany a zaštiťoval se přitom právě Koštovalovým jménem.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19414 lidí

Někdo chtěl, aby si tu informaci, která byla obsahem toho e-mailu, adresáti rozklikli a přečetli, protože s mým jménem to může vzbudit zájem s mojí minulostí náměstka na Ministerstvu obrany, než kdyby to byl neznámý člověk. Myslím si, že bylo zneužito moje jméno, aby se ta informace rozkřikla a dostala se před zraky poslanců, novinářů a dalších,“ upozornil někdejší náměstek s tím, že existují státní i nestátní struktury, které mají zájem na tom, aby Česká republika byla slabá, a to jako člen NATO.

Kvůli některým vojenským zakázkám je dnes stíhána exministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová. Její stíhání už běží řadu let a podle Koštovala je nesmyslné. „Můj názor je, že to je nesmysl,“ pravil Koštoval. Je přesvědčen, že se to dříve či později ukáže.

Poté se snažil občanům vysvětlit, proč je skutečně důležité dávat alespoň dvě procenta HDP na obranu, k čemuž jsme se sami zavázali při vstupu do NATO. Při svém vysvětlování se odkázal na knihu Nialla Fergusona Peníze a moc, který si všímá vztahu peněz a obranyschopnosti od roku 1700 do roku 2000.

„Obrana pro jakýkoli stát v jakémkoli období je nějaká sada úkolů. Ty hrozby jsou nějakým způsobem pro všechny stejné v daném období, vyvíjejí se v čase, ale pro státy o 200 let později je to zase nějaká sada úkolů, a aby měl stát ozbrojené síly a další nástroje pro vypuzení případného agresora nebo nejlépe jeho odstrašení, tak díky létům, která jsem tady zmiňoval, je osvědčeno, že to minimum je zhruba dvě procenta HDP. Jiné bylo HDP před 300 lety a jiné je dneska, ale dneska jsou jiné hrozby a ta dvě procenta HDP jsou jako osvědčený práh, chce-li mít stát dostatečně silnou obranu. Ne přehnanou, ne agresivní, ale dostatečně silnou,“ upozornil Koštoval.

Státy tuto nutnost podceňují, a jak moc pochybily, poznají až ve chvíli, kdy nastane nějaká válečná krize. A tisíce let lidstva ukazují, že se války znovu a znovu vracejí.

Problémem naší armády prý je, že je velmi malá, a to kvůli tomu „sešupu obranného rozpočtu“, jak to nazval sám Koštoval. "To není vlastně armáda, která by byla jako celek schopná vytáhnout někam do boje. A to neříkám nic nového,“ uvedl někdejší náměstek, přičemž zdůraznil, že lze vycházet z veřejně dostupných informací, které si mohou snadno najít Rusové, Američané nebo kdokoliv jiný. Velkým úkolem naší doby je to změnit.

Poslední velkou modernizací naše armáda prošla ve 30. letech minulého století. Tehdy se přijal zákon o stabilním financování armády, který otevřel cestu k této modernizaci. Dnes plány na modernizaci máme také hotové, ale nemáme ty finance. A to je problém, protože tuto situaci lze označit za krizový stav.

Podle Koštovala je armádu třeba modernizovat, je třeba vypisovat na to zakázky, které mohou pomoct i českému průmyslu, a lidé, kteří armádní zakázky často označují za předražené, podle exnáměstka této problematice vůbec nerozumějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…