Dusno u soudu s Babišem: Předal jste svůj posudek panu senátoru Goláňovi?

13.09.2022 17:46

Podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií společnosti Farma Čapí hnízdo pravděpodobně není pravý. U soudu to dnes uvedl písmoznalec Aleš Čulík. K ekonomické kondici společnosti Farma Čapí hnízdo se dnes u soudu vyjadřoval znalec z oboru ekonomika Vítězslav Hálek. O soudu psal server Seznam Zprávy.

Dusno u soudu s Babišem: Předal jste svůj posudek panu senátoru Goláňovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

Znalec Hálek u soudu mimo jiné sdělil, že firma nebyla v době 2008 až 2013 – tedy po poskytnutí dotace pro malý a střední podnik – schopná hradit své závazky bez podpory holdingu Agrofert. Holding podle něj farmu podporoval zejména na základě plateb spojených s reklamou. „Kdybyste odstranili reklamu, byla by společnost života neschopná,“ řekl.

Na konci výslechu soudního znalce přišly podle serveru Seznam Zprávy na řadu otázky. Babišův obhájce Michael Bartončík se Hálka ptal, zda zná senátora Tomáše Goláně. Ten přiznal, že se znají. Bartončík se jej tak následně ptal, zda Goláň od něj dostal posudek v druhé kauze reklamy na Čapím hnízdě, který policie prověřovala, ale případ odložila. Hálek to však jednoznačně odmítl. Babiš však o Hálkovi následně mluvil jako o nedůvěryhodné osobě, po jeho odchodu ho v soudní síni zkritizoval.

„Nestačím se divit, co tady předvedl pan takzvaný znalec. Považuji ho za velmi nedůvěryhodnou osobu,“ prohlásil. Zmínil také, že Hálkova společnost Česká znalecká chybovala podle Ministerstva spravedlnosti ve 25 případech. „Jeho posudky jsou chybné a účelové,“ řekl. Pro novináře pak Babiš dodal, že Hálek je podvodník a že právě na základě jeho posudku si v roce 2017 vyslechl obvinění v kauze Čapího hnízda. Zopakoval, že jeho stíhání je účelové, objednané a zpolitizované.

Advokáti obžalovaných vznesli proti Hálkovi námitku podjatosti. Poukázali na to, že „se s úsměvem vzdal znalečného“ a že „vytváří účelové konstrukce“. Soudce Jan Šott ale řekl, že námitku podjatosti neshledal důvodnou a že důkazní relevanci posudku si soud vyhodnotí sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…