Energie: Už v červnu mohl Fiala řešit. A nic. Špicar od průmyslu odhalil

07.09.2022 12:24

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu na vlnách Českého rozhlasu vystoupil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Posluchačům vysvětlil, že Evropská unie už v červnu otevřela cestu k řešení stávající energetické krize a čeští průmyslníci prý hned přišli s návrhy, jak situaci řešit. Ale vláda Petra Fialy (ODS) je nevyslyšela. A to není všechno. Špicar toho prozradil ještě mnohem víc. Nahlédněte.

Energie: Už v červnu mohl Fiala řešit. A nic. Špicar od průmyslu odhalil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Radek Špicar

Hned v úvodu řekl pár slov k sobotní demonstraci na Václavském náměstí.

„Já myslím, že to je jasný vzkaz, že lidé mají strach z toho, co se děje a co se ještě během podzimu a zimy dít bude. Lidé chtějí nejen ujištění, že se o ně vláda postará, ale také konkrétní činy. To, co mohla média vidět na Václavském náměstí, ty obavy, to my sledujeme v té naší členské základně už několik měsíců,“ upozornil hned v úvodu rozhovoru Radek Špicar.

Podle něj sice není pravda, že by kabinet Petra Fialy (ODS) nedělal vůbec nic. Pracoval na zajištění plynu v zásobnících i na zajištěná podílů na nizozemském terminálu zkapalněného plynu a do toho vyjednal plán úspor v EU. To je podle Špicara v pořádku. Ale vedle toho měla vláda hledat cesty, jak pomoci českým občanům i českému průmyslu. EU už v červnu rozvolnila rámec poskytování pomoci a Česko prostor vymezený tímto rámcem nevyužilo. Tak to vidí Radek Špicar, který se za to na vládu zlobí.

Vláda prý začala využití krizového rámce připravovat, ale dosud tento dokument neprojednala. „Když se podíváte, jak to využili Němci a Francouzi a podíváte se na to, jak vláda dosud nerozhodla o podpoře ve vztahu k cenám plynu. To je těžko omluvitelné v době, kdy každý den rozhoduje a včera bylo pozdě,“ dal se slyšet Špicar, i když uznal, že někteří ministři potřebovali čas, aby se po nástupu do úřadu tzv. rozkoukali. „Začátek nebyl dobrý, ale v posledních týdnech se to velmi výrazně změnilo,“ naznačil Špicar.

Podnikatelé by prý mohli vládě říct, co přinese to, či ono opatření, pokud ho přijme. Jaké bude mít pozitivní stránky a jaké bude mít stránky negativní.

„Ale jestli něco opravdu nepotřebujeme, tak aby opozice v této krizi odvolala vládu, aby se vláda ocitla v krizi, jako se to děje na Slovensku. ... Nechme je (ministry), aby pracovali, nechme je, aby napravili ty chyby, které udělali. To je podle mého názoru lepší scénář,“ upozorňoval.

Volal po zavedení národního obchodníka s energiemi, ale jedním dechem varoval, že toto opatření pomůže až za rok či za dva. Totéž prý platí o dělení ČEZu na státní a soukromou část. A hned zopakoval, že okamžitou pomoc musí vláda nalézt v rámci finanční pomoci, kterou rozvolnila EU.

„My už jsme teď v situaci, kdy už dobrá komunikace, dobrá snaha nestačí. My potřebujeme konkrétní kroky, aby se podniky do problémů nedostaly, ne proto, aby jim pomohly, když už se do problémů dostanou,“ varoval Špicar s tím, že firmám je potřeba pomoci v boji s vysokými cenami plynu. „My už jsme vládě říkali, že děkujeme za to, že plyn bude, ale už dávno bylo třeba se soustředit i na to, aby byl k dispozici za přijatelnou cenu,“ uvedl Špicar.

Teď bude podle Špicara zásadní, zda Evropská unie přijme celoevropský mechanismus na řešení energetické krize. Pokud to bude řešení smysluplné, tak to podle Špicara pozitivně pohne s cenami plynu k tomu, aby podniky tuto krizi přežily. „Velmi rádi bychom, aby se otevřelo téma emisních povolenek. Tomu se Evropská komise velmi brání, já to chápu, ale je třeba se podívat alespoň na to, aby se zabránilo spekulantům obchodovat s emisními povolenkami. Podle mých informací, i když to nemám úplně ověřené, obchodovali s povolenkami i ruští spekulanti,“ upozornil Špicar.

Poznamenal však také, že celounijní mechanismus se podaří prosadit, pokud se k němu pozitivně postaví Němci.

„Doufám, že Němci budou myslet na blaho a potřeby Evropy jako celku. Já se omlouvám, ale ta německá politika ve vztahu k jaderné energetice je pro mě těžko pochopitelná. Je to podle mě vítězství ideologie nad zdravým rozumem,“ upozornil Špicar s tím, že německá Energiewende dostala EU do velkých problémů.

Nakonec zdůraznil, že považuje za správné, když vláda vyzývá občany k úsporám v oblasti energií. Firmy podle Špicara také šetří a domácnosti by se z jeho pohledu měly přidat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…