Exposlanec se rozepsal o ziscích, které prý díky zdražení vytloukla národní banka

15.01.2014 12:05

Exposlanec Michal Babák, který spolu s kolegou Otto Chaloupkou založil stranu Republika, se zamyslel nad tím, kdo prý vydělá na zásahu České národní banky (ČNB), kterým oslabila korunu. Centrální banka tímto rozhodnutím pomohla podle politika především sobě. Díky tištění peněz, oslabování naší měny a zdražování se údajně dostala do zisku přes 70 miliard korun.

Exposlanec se rozepsal o ziscích, které prý díky zdražení vytloukla národní banka
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Michal Babák

Česká národní banka se zaklíná tím, že hlavním cílem její listopadové intervence je péče o cenovou stabilitu. Jaká je ale skutečnost? "ČNB si výrazně zvýšila zisk a vylepšila hospodaření, zatímco my všichni ostatní, ať už občané, nebo výrobci, jsme na tom prodělali. Velmi by mě zajímalo, kdo na tom kromě ČNB ještě vydělal," píše Michal Babák a pouští se do spekulací.

Babišovo přání se stalo realitou, je to náhoda?

"V září minulého roku se Andrej Babiš nechával slyšet v médiích, že by velmi uvítal zásah ČNB oslabením koruny. Netřeba zdůrazňovat, že by takový zásah Babišovu impériu pomohl. O dva měsíce později se Babišovo přání stalo realitou. Náhoda?" ptá se exposlanec.

Celé vyjádření Michala Babáka čtěte ZDE.

Napadá ho prý souvislost z dějin, kdy roku 1622 vzniklo v Čechách tzv. měnové konsorcium za účasti Albrechta z Valdštejna, holandského bankéře Hanse de Witte a Žida Baševiho, které dostalo za úkol vyřešit zadluženost státu a nedostatek oběživa.

"Za pomoci naloupeného stříbra, které překupoval Baševi, zvyšovali ražbu nekvalitní měny a tím mince znehodnocovali – devalvovali měnu. Podnik nakonec skončil státním bankrotem. Kdo však vydělal, byl Albrecht z Valdštejna, který ze zisku levně skoupil rozsáhlé majetky emigrantů a zkrachovalců. Nepřipomíná Vám ten scénář něco?" vznáší Babák závěrem otázku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…