Faltýnek? Faltýnek? Faltýnek?! Moravec ryl, ale mělo to následek

01.11.2020 22:07

Politický komentátor Info.cz a v minulosti mediální poradce premiéra Mirka Topolánka a následně také šéfa lidovců Pavla Bělobrádka Martin Schmarcz se ve svém komentáři na Facebooku pozastavil nad dnešním vysíláním pořadu Otázky Václava Moravce, jehož hostem byl mimo jiné ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Moravec v pořadu velmi výrazně šil do nepřítomného předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. A ptal se i na exministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Faltýnek? Faltýnek? Faltýnek?! Moravec ryl, ale mělo to následek
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jan Hamáček debatuje s Václavem Moravcem

„Že voliči nechápou rozdíl mezi vládou a opozicí, je blbé. Že Moravec nechápe rozdíl mezi ministrem a šéfem klubu strany, je horší,“ poznamenal na svém facebookovém profilu k vysílání Otázek Václava Moravce Martin Schmarcz.

„Ale chápe, ale tlačí místopředsedu vlády z vlády,“ odvětil mu v diskusi jeden z diskutujících. „Ten šéf klubu je i předseda parlamentní komise pro zemědělství,“ dodal další. 

A o co šlo? Hostem první hodiny nedělních Otázek Václava Moravce byl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Neměl proti sobě žádného politického oponenta, ale jen moderátora Václava Moravce. Ten víc než Hamáčka griloval nepřítomného předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Poté se pustil i do současného ministra zdravotnictví za hnutí ANO Jana Blatného – a Hamáček se svého kolegy z kabinetu zastal. A vytáhl příklad s Titanikem.

Moderátor hned na úvod připomněl, že šéf poslaneckého hnutí ANO Jaroslav Faltýnek má na triku kauzu s vyšehradskou restaurací v Praze, po jejíž návštěvě přišel Roman Prymula o post ministra zdravotnictví. Faltýnek na tuto schůzku Prymulu pozval. A pak si na tři dny odletěl do španělské Malagy.

Sám v tom neviděl problém, což sdělil také moderátorce pořadu 168 hodin Noře Fridrichové. „Jsem zločinec a je potřeba mě opravdu zastřelit a vyhodit. To bude nejlepší řešení. Já nemám právo na tři dny odjet pryč jako?“ ptal se Faltýnek rozzlobeně.

Podle Hamáčka je mezi Prymulou a Faltýnkem zásadní rozdíl. Faltýnek není a za hnutí ANO nebyl ministrem, je předsedou poslaneckého klubu ANO. Pokud má někdo problém s tím, že Faltýnek letěl do Malagy, má se obrátit na hnutí ANO, které si tuto situaci musí samo vyřešit. „Hnutí ANO si za to ponese politickou odpovědnost. Já věřím, že našemu předsedovi klubu by se to nestalo,“ poznamenal k tomu Hamáček.

Moravec poté znovu udeřil na Faltýnka a konstatoval, že zatímco Prymula se rychle poroučel z postu ministra, Faltýnek zůstává předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO.  

„Podívejme se, že ve vztahu k Jaroslavu Faltýnkovi projde Jaroslavu Faltýnkovi (u Babiše) téměř všechno,“ šil do Faltýnka Moravec. „My se tady už deset minut točíme v kruhu. ... To je interní věc hnutí ANO,“ zdůraznil Hamáček.

Pokud jde o slavnou vyšehradskou schůzku, prý i Hamáčka zajímá, co se tam řešilo, ale pokud o tom někdo z účastníků schůzky nepromluví, lze o tom jen spekulovat. „Z mého pohledu se, jako všechno v České republice, i toto časem ukáže,“ doplnil ještě vicepremiér za ČSSD.

Poté se zastal současného ministra zdravotnictví Jana Blatného, který se spletl ve výpočtu reprodukčního čísla R. Moravec chtěl vědět, zda se Hamáčkovi zdá v pořádku, když ministr Blatný poplete výpočet tak důležitého faktoru, jako je číslo R.

„Prostě se přeřekl. Z mého pohledu jako ministr ví, o čem mluví,“ poznamenal Hamáček, s tím, že z jednoho či dvou přeřeků není třeba dělat kauzu, protože ministr Blatný je teď pod velkým tlakem a je třeba počítat s tím, že se může splést.

Ministr vnitra přidal pár slov i na konto reklamní kampaně za 50 milionů korun, jejímž cílem je vrátit důvěru občanů v Babišovu vládu. Hamáček má za to, že pokud bude tato kampaň dobře cílená, bude mít význam. Jedním dechem dodal, že v oblasti plošných reklamních kampaní není 50 milionů žádná horentní suma.

Poté vysvětloval, proč je připraven podpořit vznik vyšetřovací komise, až epidemie koronaviru odezní. „Když se potopil Titanic, tak ty komise byly dvě – jedna americká a jedna britská, a výsledkem bylo razantní zlepšení transatlantické dopravy,“ podotkl Hamáček.

Tato epidemie poznamená celý svět, a ani v Česku se podle Hamáčka nelze tvářit, že se v podstatě nic nestalo. Divákům také prozradil, že šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš neměl radost, když slyšel Hamáčka volat po zřízení parlamentní vyšetřovací komise, až tato krize skončí. „Nelíbilo se mu to, ale to je samozřejmě věc naší interní komunikace,“ konstatoval Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…