Fiala na sjezdu nadbíhal lidovcům. Společně prý nad Babišem zvítězí

29.03.2019 14:58

Předseda ODS Petr Fiala dnes v Brně na sjezdu KDU-ČSL vyzval ke spolupráci obou stran. Zmínil jak volby do Poslanecké sněmovny a Senátu, tak i volby krajské a prezidentské. Podle něj by strany měly otočit Českou republiku správným směrem a vrátit politice a vládě smysl a důstojnost. O Fialově projevu informovala ČTK.

Fiala na sjezdu nadbíhal lidovcům. Společně prý nad Babišem zvítězí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Fiala na sjezdu Strany soukromníků 2018

Podle Fialy je úkolem zabránit v dalších letech koalici ANO, ČSSD a také komunistů. O potřebě spolupráce mluvili i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a první místopředseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. KDU-ČSL dnes zahájila dvoudenní sjezd, na kterém zvolí nové vedení. Předseda Pavel Bělobrádek už nekandiduje.

Fiala byl jedním z hostů, který na sjezdu vystoupil. „Naše podstatná a hlavní ambice do příštích parlamentních voleb musí být otočit Českou republiku správným směrem. Do tohoto zápasu bychom měli jít v co nejužší spolupráci a měli bychom zvítězit,“ uvedl Fiala.

Podle něj se spolupráce obou stran prokázala už v minulých senátních volbách. „Společně jsme uchránili Senát. Můžeme v něm leccos prosadit společně a taky společně zabránit mnohým nesmyslům,“ zdůraznil Fiala.

Strany by podle něj měly spolupracovat příští rok v krajských volbách, což považuje za přípravu na sněmovní volby o rok později. Fiala zmínil také prezidentské volby. „Měli bychom být dostatečně moudří a zodpovědní, aby po příštích prezidentských volbách usedl na Hrad prezident, pro kterého budou tři pilíře moderní politiky nepřekročitelné,“ řekl Fiala. Jako tři pilíře zmínil svobodu a demokracii, příslušnost k Západu a silnou a moderní tržní ekonomiku.

Fiala také mluvil o vládě. „Česko obchází strašidlo komunistů, kteří jsou znovu u moci. Česko řídí nějaká levice. Naším úkolem je zamezit dalším čtyřem letem koalice ANO, ČSSD a komunistů,“ dodal Fiala. Menšinovou vládu tvoří ANO a ČSSD, její vznik umožnila podpora komunistů.

Předseda TOP 09 Pospíšil si váží spolupráce s lidovci v Evropské lidové straně. „Spolupráce s vašimi poslanci byla naprosto bez problému a mohu říci, že jsem sám osobně necítil to, kdo je zvolen za KDU-ČSL a kdo byl zvolen na kandidátce TOP 09 a STAN,“ řekl. KDU-ČSL popřál úspěch v evropských volbách, mrzí ho ale, že se subjekty nebyly schopny dohodnout na společném postupu.

Ocenil, že v komunálních volbách strany na mnoha místech kandidovaly společně. Zmínil také situaci v hlavním městě, kde ve volbách uspěly Spojené síly pro Prahu tvořené TOP 09 a Starosty a nezávislými ve spolupráci právě s lidovci a dalšími subjekty. Spojené síly tvoří na pražském magistrátu koalici s Piráty a Prahou Sobě.

Pospíšil také vyzval ke spolupráci v parlamentních volbách za dva roky. „Můžeme odstavit hnutí ANO od vlády, pokud se dohodneme na společném projektu a voličům jasně řekneme, že hodnoty svobody, demokracie a prozápadní směřování jsou důležitější než místa jednotlivých politických funkcionářů na jednotlivých kandidátkách,“ řekl.

O potřebě spolupráce demokraticky smýšlejících lidí v době, kdy politiku v Česku a EU ovlivňují populisté a oligarchové, promluvil na sjezdu i první místopředseda STAN Rakušan. Vzhledem k neúspěchu projektu koalice STAN s lidovci před volbami 2017, o němž dopoledne promluvil před delegáty jako o chybě končící předseda Bělobrádek, se ale vyjadřoval mírněji. Uvedl, že se nechce vracet do minulosti k interpretaci toho, co se mezi lidovci a Starosty stalo. „Moje interpretace by byla menšinová v tomto sále,“ konstatoval s tím, že na sjezd přijel jako k přátelům, přičemž skutečné přátelství je to, které dokáže překonat vzájemné křivdy.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…