Filip požene Železného před Radu ČT. Padla silná slova

22.07.2020 22:21

První místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip se pro ParlamentníListy.cz tvrdě ohradil vůči slovům moderátora ČT24 Jakuba Železného. Ten při debatě s Karlem Havlíčkem zcela nečekaně vytáhl jméno Ludvíka Svobody. „Nezlobte se na mě, ale neznalost moderátora Železného hraničí až s hloupostí nebo manipulací. Otírat se o válečného hrdinu, kterým Ludvík Svoboda bezesporu byl, je zcela mimo realitu,“ reagoval Filip. Železný by si měl něco nastudovat o svém dědečkovi, který sloužil právě pod Ludvíkem Svobodou. „Nemohu nad podobným vyjádřením mávnout rukou,“ naznačil Filip. Jaké kroky předseda KSČM chystá?

Filip požene Železného před Radu ČT. Padla silná slova
Foto: Repro ČT
Popisek: Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) v Událostech komentářích

Moderátor České televize Jakub Železný minulý týden během diskuse k tématu mimořádné série nehod na železnici v pořadu Události, komentáře České televize zcela nečekaně vytáhl jméno bývalého prezidenta Československa Ludvíka Novotného.

Moderátor Jakub Železný se obrátil na vicepremiéra Karla Havlíčka, který ve vládě Andreje Babiše zastává jak funkci ministra průmyslu a obchodu, tak i dopravy, s otázkou, v níž zaznělo: „Nejsou právě tohle ty chvíle, kdy si člověk neumí moc dobře představit, jak pendlujete mezi nábřežím Na Františku a nábřežím, které se bůhvíproč dodnes jmenuje po komunistickém prezidentu Ludvíku Svobodovi...“ Moderátorovo podotknutí bylo překvapivé v tom, že s projednávaným tématem nemělo vůbec nic společného kromě toho, že Ministerstvo dopravy sídlí na nábřeží Ludvíka Svobody.

Více jsme o tom psali ZDE:

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22633 lidí

Ludvík Svoboda bojoval v první světové válce v Rusku jako příslušník československých legií. Jeho činnost během druhé světové války byla spojena s organizací československého vojska v Sovětském svazu a s významnými bitvami proti vojskům nacistického Německa. V dubnu 1945 ho prezident Edvard Beneš jmenoval jako nestraníka ministrem národní obrany v tzv. Košické vládě. Koncem roku 1952 byl zatčen a o dva roky později byl rehabilitován. Během pražského jara byl po abdikaci Antonína Novotného na návrh Alexandra Dubčeka zvolen tajnou volbou prezidentem republiky. Prezidentem byl zvolen v roce 1973, ale toto období bylo předčasně ukončeno ze zdravotních důvodů.

ParlamentníListy.cz získaly reakci předsedy KSČM a 1. místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Vojtěcha Filipa. Ten napsal, že neúcta moderátora Jakuba Železného hraničí až s hloupostí či manipulací. Prý dostává desítky rozhořčených e-mailů a zpráv reagujících na vystoupení Jakuba Železného.

„Otírat se o válečného hrdinu, kterým Ludvík Svoboda bezesporu byl, je zcela mimo realitu. Nevnímat, že on a vojáci, příslušníci 1. československého armádního sboru, se svým hrdinstvím v boji proti nacistům podíleli na osvobození naší vlasti, že mnoho z nich položilo život za naši svobodu a suverenitu, je opravdu neuvěřitelné,“ napsal předseda komunistů.

Dále Filip nechápe, proč se nemůže moderátor informovat u své rodiny na to, kde bojoval jeho dědeček. Prý je veřejně známou informací, že dědeček Jakuba Železného byl příslušníkem právě armádního sboru pod velením generála Svobody, kdy byl v boji o Kyjev raněn a ze zranění se měl léčit v Kujbyševě.

Filip podle svých slov nemůže nad slovy Železného pouze mávnout rukou. Jde prý o nechutné popírání pravdy o naší historii. „V tomto případě opravdu očekávám omluvu alespoň rodině, když už ne divákům. Zároveň trvám na tom, že tento exces bude řešit Rada ČT. Za naše peníze přece nebude Jakub Železný urážet hrdiny a ‚kastovat‘ lidi podle jejich politického přesvědčení! Ostuda, kam až může moderátor veřejnoprávní televize zajít!“ dodal Filip na závěr.

Celé vyjádření Vojtěcha Filipa ParlamentnímListům.cz:

„Neúcta a neznalost hraničící s hloupostí

Nemohu jinak, ale ještě jednou se vrátím k tomu, co všechno se může stát ve veřejnoprávní televizi a co je umožněno jejím redaktorům bez toho, aby z toho byl vyvozen alespoň nějaký závěr. Znovu tedy ocituji, i když se studem, který dotyčný pan redaktor nemá:

‚Nábřeží, které se bůhvíproč dodnes jmenuje po komunistickém prezidentu Ludvíku Svobodovi...‘ Taková poznámka zazněla v pořadu Události, komentáře České televize z úst moderátora Jakuba Železného. Od té doby dostávám desítky rozhořčených emailů a zpráv na jeho vystoupení. Nejprve jsem reagoval na Twitteru a vyzval pana redaktora k omluvě paní Zoe Klusákové a rodině a Radu ČT vyzval k řešení tohoto excesu.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Nezlobte se na mě, ale neznalost moderátora Železného hraničí až s hloupostí nebo manipulací. Otírat se o válečného hrdinu, kterým Ludvík Svoboda bezesporu byl, je zcela mimo realitu. Nevnímat, že on a vojáci, příslušníci 1. Československého armádního sboru, se svým hrdinstvím v boji proti nacistům podíleli na osvobození naší vlasti, že mnoho z nich položilo život za naši svobodu a suverenitu, je opravdu neuvěřitelné. Také nevím, proč by se nemohl pan moderátor informovat alespoň u své rodiny o tom, co prožil a dělal jeho dědeček za 2. světové války. Proč by neměl znát veřejně dostupnou informaci, kterou znám i já, že byl jeho dědeček příslušníkem právě tohoto armádního sboru pod velením generála Svobody a v boji o Kyjev byl raněn. Ze zranění se léčil v Kujbyševě. Takže, kde je chyba?

Nemohu nad podobným vyjádřením mávnout rukou. Jde opravdu o nechutné popírání pravdy o naší historii. V tomto případě opravdu očekávám omluvu alespoň rodině, když už ne divákům. Zároveň trvám na tom, že tento exces bude řešit Rada ČT. Za naše peníze přece nebude Jakub Železný urážet hrdiny a ‚kastovat‘ lidi podle jejich politického přesvědčení! Ostuda, kam až může moderátor veřejnoprávní televize zajít!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…