Foldyna se čtenářům svěřil, co jej po roce 1989 nejvíc zklamalo

10.11.2014 17:04

Sociálnědemokratický politik Jaroslav Foldyna odpovídal na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na řadu otázek. Podle svých slov je překvapen, že ačkoli jsme v listopadu 89 toužili po svobodných volbách, nyní k nim mnoho lidí ani nedojde. Vyjádřil také skepsi vůči názoru, že by snad ukrajinské volby přispěly k řešení obtížné situace a ukončení bojů. Při posuzování ekonomického vzestupu Číny podotkl, že středoevropský standard by pro naše občany nechtěl vyměnit za standard života v asijských zemích.

Foldyna se čtenářům svěřil, co jej po roce 1989 nejvíc zklamalo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna na mítinku v Lounech

Jednoho z čtenářů zajímal názor Jaroslava Foldyny na důvod ekonomické úspěšnosti Číny a ptal se, zda bychom v ČR neměli snížit náklady na práci. „To, že náklady na práci v Číně jsou rozdílné, je fakt, kterému bych se v ČR nechtěl přibližovat. Středoevropský standard bych pro naše občany nechtěl vyměnit za standard života v asijských zemích. A v tom asi bude ten zakopaný pes. To, co bychom měli, je zlepšit ochranu a vyváženost našeho trhu mezi importem a exportem do zemí Asie,“ domnívá se Foldyna. K situaci ohledně dodržování lidských práv v asijské velmoci pak dodal, že i on vnímá, že Čína má jiné pojetí demokracie, než na jaké jsme zvyklí my. Je tomu tak prý i v případě Německa.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Jednání na Ukrajině ustrnula

Už před konáním ukrajinských voleb si Jaroslav Foldyna od jejich výsledků nesliboval ukončení násilí na východě země. Na svůj profil napsal: „Vzhledem k tomu, že odpovídám po předčasných volbách, a vzhledem k tomu, že intenzita bojů nemá klesající charakter, ale bohužel vzrůstající, tak si nemyslím, že volby na Ukrajině přispěly k hledání řešení. Je to smutné, ale je to tak,“ zkonstatoval poslanec.

Paní Žídkovou zajímalo v podstatě totéž. Tedy, jak volby ovlivní řešení situace. „Očekával jsem, že přispějí k řešení konfliktů, avšak vývoj situace a postoje Kyjeva k událostem spíše vypadají na pravý opak. Jednání ustrnula na bodu mrazu, příměří se nedodržuje a občané Ukrajiny jsou rukojmími politického přetahování, což je na celé věci to nejhorší,“ soudí.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Nepožadovali jsme kuponovou privatizaci, ani církevní restituce

Když poslanec na popud čtenářky krátce hodnotil posledních 25 let, zmínil své zklamání ze ztráty ideálů a také zklamání nad neochotou veřejnosti rozhodovat ve volbách. „Nejvíce mne překvapilo to, že společnost se tak zásadně rozdělila a v některých okamžicích nevykročila dopředu, ale vrátila se o mnoho desítek let zpět. Překvapilo mne, že si lidé nechali tak jednoduše vzít iluze a ideály a nejsou ochotni se za ně postavit, byť minimálně tím, že jdou k volbám, ale i možností se sami v politice angažovat. To je moje největší zklamání ze společnosti…“ uvedl poslanec s tím, že právě to jsme v listopadu 89 chtěli. „Určitě jsme nevolali po kuponové privatizaci a církevních restitucích,“ dodal.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

 

 


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…