Grázl Radek Banga. A vtip. Kauza ,,basa za nadávky kvůli Ortelu" bují dále

01.08.2017 11:37

Sociolog Petr Hampl se vymezil proti raperovi Radku Bangovi alias Gipsy.cz. Vadí mu totiž to, že dvěma mužům kvůli jejich nenávistným příspěvkům vůči Bangovi hrozí vězení.

Grázl Radek Banga. A vtip. Kauza ,,basa za nadávky kvůli Ortelu" bují dále
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

„Grázl Banga cíleně provokoval lidi, až se dva nešťastníci nechali vytočit, a teď je čekají problémy, možná dokonce vězení. Bangou nemá smysl se zabývat, postavy toho typu se najdou v každé době a každé společnosti. Jestli archivy po letech ukážou, že jej za to platí ministerstvo vnitra, já osobně nebudu vůbec překvapený,“ řekl jasně Hampl. 

Podle Hampla to však ukazuje, jak je důležité, abychom uměli ten oprávněný vztek přetvořit v pozitivní energii. „Roznést letáky, oslovit další lidi, zorganizovat něčí vystoupení, postát pár hodin u petičního stánku, obejít známé nebo jim rozeslat e-mail, rozdat v hospodě informační materiály atd. Nebo třeba jen zavolat a říct: Mám volný čas a chci něco dělat,“ dodal Hampl.

„Jakýkoliv dialog s lidmi typu Bangy a jeho podporovatelů je ztráta času. Nemá smysl jim ani nadávat, nebo dokonce vyhrožovat. Smysl má podnikat akce, které je odříznou od peněz a politické moci,“ uzavřel.

Bangu zasypaly po jeho odchodu ze Slavíků nadávky, urážky i výhrůžky. A to zejména na jeho profilu na sociální síti Facebook. Jednoho autora nenávistných výroků pak kriminalisté již obvinili, druhý už má na krku obžalobu a čeká jej soud. 

„Pachatel byl obžalován z trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ uvedla pro server Lidovky.cz Nina Brožová z Okresního státního zastupitelství v Kladně. Jde prý o osmnáctiletého mladého muže, jenž se řadí ke sparťanským chuligánům.

Anketa

Vadí vám, že Babiš uspořádal svou svatbu zrovna na Čapím hnízdě?

hlasovalo: 5921 lidí

Původní text ZDE

Druhým stíhaným je podle serveru Lidovky.cz „známá firma“ Aleš Rozsíval z Prostějova, jenž v minulosti měl poslat výhrůžný e-mail poslankyni Janě Černochové z ODS. 

To, že Banga čelil urážkám mimořádně odporným, dokazuje server Romea.cz, jenž je přinesl. Rasistických a urážlivých komentářů však byly desítky. Přečtěte si ZDE.

Celá situace přijde zvláštní i právníkovi Tomáši Tylovi. „Přijde reportér s 25 ozbrojenci do sparťanského kotle a zeptá se: ‚Jak se Vám líbí projevy a hudba Radka Bangy?‘ Sotva 18letý holohlavý chlapec se otočí, zdvořile se na reportéra usměje a odvětí: ‚Děkuji za optání, nemohu si stěžovat.‘ Tak nějak bych si to představoval. A jak je vidět, tak nejen já, ale i žalobkyně Brožová (ach, ta podivná shoda jmen...),“ poukazuje Tyl zřejmě na prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou, jež byla v minulosti odsouzena za podíl na justiční vraždě Milady Horákové.

Banga ze sálu odešel proto, že mu vadí, že Ortel podporuje nacismus. „Jsem zarmoucen faktem, že tomuto zjevnému propagování nacismu nejen přihlížel celý sál, ale většina dokonce tleskala. Ptám se mých kolegů, zpěváků, moderátorů, herců, sportovců – ČEMU JSTE TLESKALI? Já vám řeknu čemu – TLESKALI JSTE NACISTŮM. Doufám, že se vám bude spát úplně stejně jako včera,“ napsal tehdy vysvětlení svých kroků Banga. Následovala sprška zhruba 20 tisíc reakcí. Za svůj postoj si pak Banga dokonce vysloužil Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost od Nadace Charty 77. Zároveň však mnozí ukazovali na písně, které Banga složil a v nichž se jen těžko hledá slušné slovo.

Písně najdete ZDE.

Celý příspěvek Petra Hampla:

Grázl Banga cíleně provokoval lidi, až se dva nešťastníci nechali vytočit a teď je čekají problémy, možná dokonce vězení. Bangou nemá smysl se zabývat, postavy toho typu se najdou v každé době a každé společnosti. Jestli archivy po letech ukážou, že jej za to platí ministerstvo vnitra, já osobně nebudu vůbec překvapený. Ukazuje to ale: a) Jak je důležité, abychom uměli ten oprávněný vztek přetvořit v pozitivní energii. Roznést letáky, oslovit další lidi, zorganizovat něčí vystoupení, postát pár hodin u petičního stánku, obejít známé nebo jim rozeslat e-mail, rozdat v hospodě informační materiály atd. Nebo třeba jen zavolat a říct „Mám volný čas a chci něco dělat.“ b) Jakýkoliv dialog s lidmi typu Bangy a jeho podporovatelů je ztráta času. Nemá smysl jim ani nadávat nebo dokonce vyhrožovat. Smysl má podnikat akce, které je odříznou od peněz a politické moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…