Havlíček v ČT, Witowská „jela“ Babiše, až musel zakročit

31.08.2022 21:54

Fialova vláda bude ve čtvrtek čelit hlasování o vyslovení nedůvěry. Mimořádné jednání vyvolala opozice. Ta kabinet kritizuje pro její způsob (ne)řešení energetické krize a kvůli šéfovi rozvědky Mlejnkovi, který dnes ráno oznámil rezignaci. Místopředseda Sněmovny a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pořadu Interview ČT24 vysvětlil, o co opozici jde a co by vláda měla dělat jinak. Do křížku se pustil s moderátorkou Světlanou Witowskou, která vytáhla Babišovy kontroverze.

Havlíček v ČT, Witowská „jela“ Babiše, až musel zakročit
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Poslanec Karel Havlíček trvá na tom, že zítřejší hlasování o nedůvěře vládě má smysl, přestože ceny elektřiny spadly o 40 procent a šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek ohlásil svou rezignaci kvůli stykům s obviněným podnikatelem Redlem.

„S ohledem na ceny elektřiny jsme dnes nejhorší v Evropě. Co se týká plynu, jsme 5. nejhorší v Evropě. A vláda nedělá prakticky vůbec nic! Je to jedna velká fraška! Co se týká kauz STAN, dnes odstoupil pan Mlejnek nejspíše proto, že byl opět načapán novináři při tom, když zcela otevřeně lhal o tom, že se domlouval s těmi, kteří byli odsouzeni za korupci. Domnívám se, že to je ještě větší důvod udělat diskusi o vyslovení nedůvěry vládě,“ řekl Havlíček, že důvody pro vyslovení nedůvěry vládě rozhodně nepominuly.

  • Záznam celého rozhovoru  najdete ZDE

Expremiér Andrej Babiš (ANO) dnes na twitteru ministra vnitra a šéfa hnutí STAN Víta Rakušana vyzval: „Rakušane, odstupte.“ To je podle Havlíčka výzva, kterou Rakušan uslyší i zítra ve Sněmovně. „Samozřejmě to uslyší. Pan Babiš přijde osobně a nepochybně bude mít projev, v něm možná zazní i to, aby pan Rakušan odstoupil. To, že chceme, aby odstoupil, nikde neskrýváme. Vyzýváme k tomu už dva měsíce v rámci kauz kolumbijské telenovely číslo 1,2,3,“ řekl Havlíček hlasem svého hnutí.

Moderátorka Světlana Witowská stočila pozornost na šéfa hnutí ANO a připomněla, že Babiš má jednu z nejhorších docházek ve Sněmovně a hlasoval v méně než čtvrtině případů. „Ano, to vím. Nevadí mi to,“ odvětil Havlíček na dotaz, zda s tím nemá problém.

„Představte si, že by to dělali úplně všichni poslanci, a chodili by do práce, jen když se jim chce. Tak by to tady vypadalo...“ pokračovala moderátorka. „Je to o tom, že se ve Sněmovně páruje. A v rámci ANO jsme se domluvili, že budeme párovat zejména pana Babiše. Protože jezdí hodně do terénu a hodně jedná s lidmi,“ vysvětlil exministr.

Witowská nedokázala následně pochopit, že opozice si přeje, aby rezignoval ministr vnitra, který dle ní není ani z ničeho podezřelý, když Andrej Babiš je sám obžalovaný a 12. září ho čeká soud. „Chápete to, že vnímáte ty situace úplně odlišně?“ zajímala se.

„A chápete, prosím, to, co se odehrává na ministerstvu vnitra?“ oponoval Havlíček. „Chápete, co se odehrávalo ve zpravodajských službách v poslední době? Chápete to, že se v kokainové aféře přerozdělovaly zakázky? A pan Rakušan je předsedou strany a ministrem vnitra, který se na to díval,“ argumentoval Havlíček.

Moderátorka se znovu otázala, zda trvá na tom, že požadavek hnutí ANO na odstoupení Rakušana odpovídá stavu, v jakém je jeho předseda. „Naprosto to odpovídá. Náš pan předseda nikdy nic neskrýval!“ rozlítil se Havlíček. Jeho slova přerušilo pozdvižené obočí ze strany Witowské, která se takovému tvrzení zasmála. „To bychom tu mohli polemizovat, že nikdy nic neskrýval,“ zvedla ukazováček.

Havlíček jí opakovaně žádal, aby ho nechala domluvit, a dodal: „Nikdy nic neskrýval ve smyslu Čapího hnízda,“ uvedl, že to se odehrálo před vstupem Babiše do politiky a všichni o dotaci věděli. „Nebyla tam žádná korupce, žádný kokain, žádné šifrované telefony!“ zdůraznil Havlíček. Moderátorka dál trvala na tom, že trestní stíhání Babiše je zásadní.

„Ten rozdíl a rozměr té nebývalé aféry, o které pan Rakušan věděl a kterou v posledních týdnech kryl, jsem snad popsal dostatečně,“ rozzlobil se Havlíček.

„Co věděl, co věděl, podle vás,“ docházela Witowské očividně trpělivost. Havlíček připomněl, že Rakušan měl zprávy z tajných služeb o tom, co se odehrávalo. „To víte, nebo si to myslíte?“ zastavila ho moderátorka. Havlíček jí rozesmál, když řekl, že sám měl jako ministr průmyslu a dopravy od tajných služeb informace o svém resortu k dispozici. V podobném duchu vedli rozhovor ještě následujících pár minut.

Havlíček pak k zítřejšímu hlasování věcně sdělil: „My chceme, aby příbuzní, známí, kamarádi i voliči poslanců koalice slyšeli, že poslanci koalice souhlasí s tím, jakým způsobem tato vláda vede energetickou krizi a jakým způsobem kryje to, co se odehrává na ministerstvu vnitra,“ řekl Havlíček, i když očekává, že se opozici sesazení vlády nepodaří.

„My nechceme destabilizovat systém. Do vlády se nehrneme, ale máme právo říct, že lidé, kteří tam jsou, jsou nekompetentní a svou nekompetenci ještě navíc zakrývají neuvěřitelnou mírou arogance,“ spustil Havlíček. Slyšet byl hluboký vzdech Witowské.

„A pokud tato vláda padne, potom je to na prezidentovi a předpokládám, že by pověřil opět toho, kdo vyhrál volby, tedy že by se pětikoalice udržela a pokud by chtěla dál postupovat, musel by pan Fiala postavit novou sestavu. V době energetické krize, kdy padá jeden podnik za druhým, tam nemá jediného ekonoma, pana Síkelu už raději ani nekomentuji,“ řekl exministr Karel Havlíček k zítřejším cílům opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…