Havlovi fanoušci museli na Hradě podstoupit tělesnou prohlídku. Zeman chtěl zamknout Hrad před veřejností, protestují

20.12.2015 21:46

Server Lidovky.cz přinesl informaci, podle které přijala hradní ochranka kvůli pátečnímu pochodu za Václava Havla narychlo nová bezpečnostní opatření. Těmi prý byly kovové zátarasy, šacování, ale i kontrola občanských průkazů. „Ale jen na pár hodin a jen pro někoho,“ dodávají Lidovky i přesto, že šlo podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka o standardní opatření.

Havlovi fanoušci museli na Hradě podstoupit tělesnou prohlídku. Zeman chtěl zamknout Hrad před veřejností, protestují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem s molitanovým srdcem na Hrad uctili fanoušci Václava Havla čtvrté výročí jeho úmrtí

Stovky lidí se v pátek 18. prosince, v den výročí čtyř let od úmrtí prvního prezidenta České republiky, vydaly z Václavského náměstí a nesly k Pražskému hradu ručně vyrobené symbolické srdce pro Václava Havla. Měla to být vzpomínka na prvního polistopadového prezidenta. Ta jim prý ale pořádně zhořkla příchodem na Hradčanské náměstí.

Pražský hrad totiž podle informací serveru reagoval na předem oznámenou akci a názvem Srdce na Hrad v podobném duchu jako před měsícem na Albertově. Tam totiž údajní studenti nemohli uctít památku 17. listopadu přímo u pamětní desky, protože jim v tom bylo zamezeno ochrankou střežící shromáždění na podporu prezidenta republiky.

Jak uvádějí Lidovky, v pátek nemohl vstoupit za bránu Gigantů ten, kdo se nepodrobil přísným kontrolám hradní ochranky připomínajícím prý proceduru na letišti. Někteří pak údajně museli ukazovat i obsah svých kabelek či batohů. „Skupina uniformovaných mužů pouštěla na nádvoří jen ty, kteří se podrobili osobní prohlídce s použitím detektoru kovu a předložili ke kontrole občanský průkaz,“ popsal serveru situaci na Hradě Jakub Hein, jeden z účastníků páteční akce, který se prý s podobným opatřením na Pražském hradě nikdy předtím nesetkal. „Celá akce na mě dělala dojem, že se prezident rozhodl zamknout na Hradě před občany a jen dále prohloubila pocit, že prezident mezi občany tvrdě rozlišuje své příznivce a odpůrce,“ kritizoval opatření, která přiměla jeho kolegy k provolávání hesel Jsme z Osvětiman, pustíte nás přednostně? či Já jsem příznivcem Konvičky, mohu jít přednostně a bez kontroly?

Standardní bezpečnostní opatření, která byla podle účastníků ale hodně povrchní

Jiří Ovčáček, Zemanův mluvčí nicméně prý serveru Lidovky.cz údajná standardní opatření odmítl komentovat a na doplňující dotazy odpověděl, že tato opatření byla přijata po pařížských útocích.

Podle Lidovek ale Ovčáčkovo vysvětlení má velké trhliny, protože Hrad zpřísnil podmínky pro vstup do areálu pouze z jedné strany, a to z Hradčanského náměstí, tedy ze strany, kam skupina Havlových příznivců dorazila. „Z druhé strany, kde nic netušili o tom, že se tam kdosi srocuje, nás prohlíželi jen tak symbolicky. Žádné ukažte kabelku a podobně,“ přinesl server slova jednoho z účastníků akce, který opatření komentoval na svém Facebooku. Lidovky.cz navíc připomínají, že přísnější opatření Hrad naordinoval pouze v den pochodu. „O víkendu takové kontroly na Hradě už neprobíhaly. Jen někde se vedle klasické Hradní stráže mihly postavy v maskáčovém oblečení a se zbraní u pasu,“ píší.

„Přímo jsem se těch policistů zeptala, jestli kontroly souvisí s demonstrací a oni odpověděli, že ano, že se při jiných demonstracích nedělají,“ vylíčila svůj zážitek pro Lidovky.cz Ingrid Romancová, další z účastnic akce, která musela projít přísnou kontrolou. „Podrobila jsem se jí ze zvědavosti. S policisty se povídalo celkem příjemně, z jejich strany o úmyslné obstrukce rozhodně nešlo, plnili pouze své úkoly, a to i s otevřeným přiznáním, že tam vlastně stojí kvůli politické zvůli,“ dodala serveru a postěžovala si, že kontrola podle ní probíhala dosti ledabyle, protože při vstupu do Hradu tolerovali i pepřový sprej, kontrolovali jen jednu kapsu ze čtyř a neměli u sebe ani detektory dusíku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…