Herec Kačer, který chodí na soud s Rathem, mluvil v rádiu: Spousta věcí je tam divných

15.08.2013 18:15

Režisér a herec Jan Kačer pozorně sleduje proces s Davidem Rathem. Nechce rozhodovat o jeho vině, či nevině. Chce však vše vidět a zažít nezprostředkovaně. Kačer se domnívá, že se v tomto procesu soudí celá společnost i hodnoty jako přátelství nebo solidarita.

Herec Kačer, který chodí na soud s Rathem, mluvil v rádiu: Spousta věcí je tam divných
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath přijíždí do soudní budovy

Davida Ratha zadrželi kriminalisté loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. Podle spisu měl u sebe krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by si vzal úplatek. Zatím jej soud ponechává ve vazbě. Jan Kačer letos na jaře podpořil Ratha, když se za něj zaručil při žádosti o propuštění z vazby. Dnes byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu a moderátor Martin Veselovský s ním hovořil právě o procesu s Davidem Rathem.

Hned v úvodu Kačer prohlásil, že k soudu chodí proto, že chce mít všechny zážitky bezprostředně a nechce se spoléhat na zprostředkované informace. Na otázku, zda ví, jestli je bývalý hejtman vinný Kačer odpověděl: „ Samozřejmě, že ne. Já bych si nedovolil rozhodovat o vině, či nevině. Já se jenom zarážím nad věcmi, které jsou mi divné,“ řekl režisér.

Podle Kačera je divná tak velice dlouhá vazba a humbuk či mediální zveličování celé kauzy. Kačer v této souvislosti zmínil slova soudce, který mu napsal dopis, aby mu vysvětlil, proč nebere v potaz jeho zaručení se za Davida Ratha při žádosti o propuštění z vazby. Pan Rath je podle soudce vysoce inteligentní a dovede si představit, že následky soudu pro něj mohou být až likvidační. Že už by se nemusel vrátit ke svému profesnímu životu. Ať už do politiky či zpět do lékařské praxe. Proto prý hrozí, že David Rath využije peníze, které možná získal a má je možná někde uschované a jednoduše odejde do ciziny, aby se vyhnul procesu. Zjednodušeně by se prý dalo říct, že David Rath je ve vazbě, protože je mimořádně inteligentní.

Najednou se zdá, jako by byl Rathův proces na okraji zájmu

Jan Kačer se také diví, proč k soudu nechodí víc lidí: jeho spolupracovníci, rodina. Nikdy mi nešlo o to říct: Je vinen, nebo nevinen. Nechtěl jsem, aby byl Rath nespravedlivě dlouho držen ve vazbě. Soudce je naprostý profesionál a já mu plně důvěřuji. Já jsem byl spíše nespokojen s tím, co soudu předcházelo. Ten cirkus a humbuk okolo obžalovaných je podle Kačera přehnaný. „Vodí ho v řetězech, vytváří se pocit hysterického humbuku... Je to přehnané, nedovedu si představit, jak by vedli vrahy,“ říká Kačer.

A opět zdůrazňuje nezprostředkovaný zážitek, který lze získat pouze osobní účastí u soudu. Popsal také dojem, který nabyl z Ivany Salačové, tedy ze spolupracující obviněné, a říká, že je to osoba, která sedí stranou a dívá se do země. Na ní se prý také nikdo z obviněných nepodívá. „Ona pak před soudem vypovídá takzvaně pravdu, ale ve skutečnosti je zrazuje,“ myslí si Kačer a dodává, že paní Salačová říká pravdu, aby pro sebe získala nějaký prospěch.

Jan Kačer také zmínil, že je u soudu poprvé a je to pro něj veliké poučení. Režisér dále zpochybnil schopnost žurnalistů objektivně informovat o tom, co se tam děje. Nemohou prý přenést onu skutečnou atmosféru, která má svou nezanedbatelnou vypovídající hodnotu. V závěru pořadu Jan Kačer uvedl, že ho mrzí, že kauza Davida Ratha je nyní jakoby na okraji zájmu, protože mezi tím se už zatýkalo i na Úřadu vlády a nemáme vládu a vůbec celá společenská situace je bouřlivá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…