Hlasování o nedůvěře pomohlo vládě. Opozice měla vydržet a mlčet, tvrdí novinář

03.09.2022 11:24

Hlasováním o nedůvěře vládě ANO a SPD vládě spíš pomohly, píše ve svém komentáři reportér MF Dnes Petr Kolář. Opozice by podle něj udělala lépe, kdyby mlčela, jelikož vládní pětikoalice byla nucena se semknout, na chvíli utichly její vlastní spory o řešení vysokých cen energií, i další, které nabývaly na intenzitě.

Hlasování o nedůvěře pomohlo vládě. Opozice měla vydržet a mlčet, tvrdí novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Hlasování o nedůvěře vládě je podle Koláře silně přeceňovaná disciplína. Často ji někteří lidé chápu tak, že tím poslanci využijí možnost předvést se před televizními kamerami a zapnutými mikrofony. Projevy poslanců ve Sněmovně se už dávno netěší takové pozornosti.

A tady nastává často kámen úrazu, protože, jak Kolář upozorňuje, do médií se zpravidla dostanou jen ty nejkontroverznější či hloupé výroky. V popředí pozornosti byl samozřejmě bývalý premiér Babiš, dle očekávání vládě spílal za všechno zlo světa. A vládní lídři v čele s Fialou naopak chválili, co všechno dělají. „K tomu si ovšem lze přičíst – eufemisticky řečeno – ne úplně dobré Babišovy komunikační schopnosti,“ zmiňuje jeho výroky kolující po internetu.

Babiš podle Koláře „prováhal šanci mlčet“. Výsledkem celé opoziční akce podle Koláře je, že umožnila Fialově vládě, aby se nadechla. „Pětikoalice přitom byla v situaci, kdy jejich chabé a leckdy nekompetentní kroky, jak vyřešit ceny energií a všeobecné zdražování, začali kritizovat nejen jejich vlastní hejtmani v čele s Martinem Kubou (ODS) a Martinem Půtou (STAN), ale i další politici stran pětikoalice. Včetně velkých hráčů typu ministra spravedlnosti Pavla Blažka či šéfa Senátu Miloše Vystrčila (!!).

V situaci, kdy se třeba k národnímu zastropování cen energií začal pod tlakem z vlastní partaje opatrně připojovat i premiér Fiala. Kdy ve STAN a na ministerstvu průmyslu začali překotně vymýšlet nové recepty nahrazující ty, které před pár dny představili. V situaci, kdy se dnes po poledni chystá na pražské Václavské náměstí avizovaná velká protivládní demonstrace, kterou hlasování o nedůvěře zatím zcela zastínilo,“ zakončuje reportér Petr Kolář s tím, že opozici by přitom stačilo „sedět a dělat si z prstů mlýnek“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…