Hřib a Drahoš opět dráždí čínského draka. Vytvořili děkovné VIDEO a Tchaj-wan ho zveřejnil. Diplomaté nevěří svým očím

06.04.2020 19:13

„Bylo by prospěšné, kdyby váš národ mohl být zapojen ve Světové zdravotnické organizaci.“ To řekl senátor Jiří Drahoš. S pražským primátorem Zdeňkem Hřibem vytvořili děkovné video, které si na svou facebookovou stránku hned vyvěsilo Ministerstvo zahraničních věcí Tchaj-wanu. Diplomaté z toho nejsou dvakrát nadšeni.

Hřib a Drahoš opět dráždí čínského draka. Vytvořili děkovné VIDEO a Tchaj-wan ho zveřejnil. Diplomaté nevěří svým očím
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Senátor Jiří Drahoš v Liberci

"Dvě prominentní politické osobnosti České republiky poděkovaly Tchaj-wanu za jeho dary zdravotnického zařízení pro boj s nemocí koronaviru," napsala o víkendu Centrální zpravodajská agenura (CNA) Tchaj-wanu. Do článku vložila video, kde pražský primátor Zdeněk Hřib a neúspěšný kandidát na prezidenta a senátor Jiří Drahoš děkují, a které na svůj Facebook pověsilo Ministerstvo zahraničí Tchaj-wanu.

Masky, ventilátory a dále...

Prezidentka Čínské republiky alias Tchaj-wanu, který ale většina zemí světa jako samostatný stát kvůli politice jednotné Číny neuznává, Cchaj Jing-wen již dříve oznámila, že do zemí vážně ohrožených epdiemií dodá Tchaj - wan deset milionů obličejových masek. Také zmínila, že přímo Česku dodá pětadvacet plicních ventilátorů a další vybavení. Video také ukazuje vedoucího České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji Patrika Rumlara, jak mu jsou některé z darů předávány.

Anketa

Kdo podle Vás pohořel v boji s koronavirem?

hlasovalo: 19941 lidí
"Drazí lidé Tchaj-wanu, váš úspěch v boji s koronavirem je pro nás v Praze velmi inspirující. Také děkuji za darování ventilátorů. Budou použity k záchraně životů v našich nemocnicích," sděluje ve videu Hřib ze své kanceláře. "Drazí tchaj-wanští přátelé, chtěl bych vám poděkovat za obětavé poslání ventilátorů a dalšího vybavení," říká před znakem českého Senátu Drahoš. Také zmínil, že by Tchaj - wan měl být přijat do Světové zdravotnické organizace (WHO).

Odezva a situace

Diplomaté, s nimiž o tom Parlamentní listy mluvily, se vyjadřovali většinou dosti pohoršeně. "Další provokace proti Číňanům. Někdo by těm pánům měl vysvětlit, že nejsou ministry zahraničí a nemohou si kecat, co se jim zlíbí. Ale vlastně mohou, máme demokracii. Jenže tím ničí spousty mravenčí práce generací diplomatů. Zajímavé je, jak si pospíšili," řekl anonymně jeden. Ostatně i někteří velmi kritičtí senátoři se nad tím pozastavují. "Co na to říct? Už dlouho se za některé senátory stydím," sdělil senátor za Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava.

Nutno dodat, že Světová zdravotnická organizace již nekolikrát odmítla přizvat Tchaj-wan jako pozorovatele na své konference. Ostatně WHO stále označuje ostrov Tchaj-wan jako součást pevninské Číny. V rubrice zahraniční politika na stránkách čínského velvyslanectví v Praze je napsáno toto: "Ve světě existuje pouze jedna Čína. Provincie Tchaj-wan je nedílnou součástí území Čínské lidové republiky (ČLR). Kterákoli země, snažící se o navázání diplomatických styků s Čínou, musí prokázat připravenost přerušit veškeré diplomatické styky s tchaj-wanskými správními orgány a uznat vládu ČLR jako výhradní legální vládu Číny." Dále se tam píše, že čínská vláda nebude žádné zemi tolerovat machinace k vytvoření stavu "dvou Čín" nebo "jedné Číny, jednoho Tchaj-wanu".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…