Hřib bude mít smůlu? Piráti prý v Praze chystají překvapení

20.10.2022 9:36

Praha je jedním z posledních měst, kde se po komunálních volbách, jež proběhly koncem září, ještě nepodařilo vyjednat koalici, která bude městu vládnout v následujících čtyřech letech. Jedním z problémů je nemožnost dohody koalice SPOLU a Pirátů. Do hry tak vstupuje i koalice za účasti SPOLU a ANO. Na to se prý Piráti snaží zareagovat upozaděním Zdeňka Hřiba a možným zapojením „blonďaté řeznice“ Jany Komrskové.

Hřib bude mít smůlu? Piráti prý v Praze chystají překvapení
Foto: Piráti.cz
Popisek: Jana Komrsková

Povolební plány Pirátů a Čižinského hnutí Praha sobě na silný vyjednávací blok se STAN, který by disponoval 29 zastupiteli, vzal zasvé, i když za něj třeba Jan Čižinský hodně bojoval.

„Za PRAHU SOBĚ máme za to, že je třeba vytvořit vyjednávací blok STAN, PRAHA SOBĚ a Piráti. To je jediná šance, jak splnit naše předvolební sliby a vytvořit koalici, která nebude závislá na hlasech zastupitelů spojených s Dozimetrem, stíhaných či ověnčených podivnými kauzami,“ napsal na svůj twitter po komunálních volbách.

Mimo udržení postu radního pro dopravu mělo hnutí Praha sobě podle serveru E15.cz ambice i na posty radních pro školství a pro sociální politiku a zdravotnictví.

Vše ale nasvědčuje tomu, že tyto plány vzaly zasvé. Hnutí STAN se totiž rozhodlo vyjednávat mimo toto uvažované uskupení. Objevují se informace, že zbylé dva subjekty, tedy Praha spolu a Piráti, by se do vedení města ani dostat nemusely.

Podle serveru PrahaIN.cz, který hovořil s politikem znalým poměrů v obou uskupeních, se na povrch dostávají jejich dřívější spory a výčitky.

„Tak příklad číslo jedna? Radní Adam Zábranský (Piráti) pravidelně kradl témata náměstkovi Scheinherrovi (Praha sobě). Dále? Vítek Šimral by bez Prahy sobě neudělal vlastně nic, se vším mu tento subjekt pomáhal. Zdeněk Hřib není týmový hráč, přebíral témata Hlaváčkovi,“ uvedl dotyčný.

Objevují se ale i zprávy, jež reagují na složitou pozici při vyjednávání o pražské koalici, ve které se ocitli Piráti. PrahaIN.cz přišla s překvapivou informací, co se týká „upozadění“ primátora Zdeňka Hřiba a dalších personálních otázek.

„Asi by bylo dobré, kdybyste věděli, co se říká. Že pan primátor Hřib by mohl zasednout do rady, ale spíše na druhou kolej. Určitě Piráti zmiňují Adama Zábranského, s nímž také počítají. A potom mají mít připravenou řeznici z Prahy 10 Janu Komrskovou, což by byla jízda,“ uvedl zdroj PrahaIN.cz.

Připomeňme, že Komrsková je velmi razantní politička s ostrými lokty a stála také za odvoláním starostky Prahy 10 Renaty Chmelové. I to měl být podle serveru PrahaIN.cz jeden z důvodů, proč Piráti nakonec skončili na Praze 10 v opozici.

Sesazení Chmelovou zaskočilo, bylo podle ní účelové a překvapil ji podle serveru Blesk.cz právě postoj Pirátů.

„Nečekala jsem to od Pirátů a myslím, že podle reakcí, co jsem viděla, se to nelíbí ani jejich voličům, přitom původně ještě v roce 2014 s námi kandidovali, Olga Richterová byla také součástí kandidátky VLASTA a společně se nám spoustu věcí povedlo,“ divila se tehdy odvolaná starostka.

Dodejme, že jednání o budoucí koalici v Praze stále pokračují. Největší komplikací je podle mnohých neměnný postoj Pirátů, kteří odmítají, že by v radě města seděl člověk obviněný Policií ČR. To je pro koalici SPOLU nepřijatelné. S ohledem na blízké programové priority i na korektní vztahy mezi zástupci SPOLU a ANO se tedy čím dál častěji hovoří o koalici vytvořené právě za účasti ANO – a bez Pirátů a hnutí Praha sobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…