Hrozba jaderné války: Horší, než si myslíme, píše americký profesor. A netvrdí, že za to může Rusko

23.06.2015 8:41

Profesor z Americké univerzity v Moskvě Edward Lozanskij podle tvrdí, že Spojené státy a Rusko stojí na prahu nové éry jaderného zbrojení. Rodák z Kyjeva, který v 70. letech emigroval do Spojených států, také říká, že nesmlouvavý postoj vůči Rusku kvůli konfliktu na Ukrajině se Washingtonu nevyplatí.

Hrozba jaderné války: Horší, než si myslíme, píše americký profesor. A netvrdí, že za to může Rusko
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Konfrontace mezi Spojenými státy a Ruskem podle profesora Lozanského způsobuje vážnou politickou krizi, která je v mnohém horší než v dobách studené války. „Veřejnost je znepokojena už tím, že se obě velmoci střetávají v oblasti politiky a ekonomiky. K tomu se nyní navíc přidaly závody v jaderném zbrojení. Klíčové smlouvy z posledních let, které řešily jaderné zbraně, jsou vzhledem ke konfliktu na Ukrajině vážně ohroženy,“ soudí Lozanskij, který mimo jiné přednáší také na Moskevské státní univerzitě.

První krok k obnovení závodů jaderného zbrojení podle něj překvapivě udělal Washington, když v roce 2002 odstoupil od klíčové smlouvy z roku 1972. „Spojené státy se tak staly prvním státem od druhé světové války, která ukončila smlouvu týkající se kontroly zbrojení. Kromě toho Spojené státy nastartovaly vývoj systému protiraketové obrany ve východní Evropě, který následně rozmístily na hranicích s Ruskem,“ konstatuje Kremlem řízená agentura Sputnik, který dále cituje profesora Lozanského, jenž upozornil na rychlou expanzi NATO směrem na východ po rozpadu Sovětského svazu.

„Přestože byl Varšavský pakt v roce 1991 rozpuštěn, NATO naopak od té doby přijalo dalších 16 členských států. V současné době navíc jde o přistoupení Gruzie a Ukrajiny. Spojené státy navíc mají svůj jaderný arzenál v několika evropských zemích a v oblasti konvenčních zbraní mají nad Ruskem jasnou převahu,“ konstatoval profesor Lozanskij, podle kterého nejsou obavy Moskvy z amerického postoje rozhodně neopodstatněné. „Jak nedávno uvedli bezpečnostní experti Keir Giles a Andrew Monaghan, historie americké protiraketové obrany je plná nepředvídatelných a pochybných záruk,“ poukazuje rodák z Kyjeva Lozanskij.

„A co je nejhorší, současné napětí na Ukrajině a kumulované síly NATO mohou vést k tomu, že obě země odstoupí od ústřední smlouvy související s jaderným zbrojením, kterou podepsali prezidenti Ronald Reagan a Michail Gorbačov v roce 1987. Názorová propast mezi oběma zeměmi neustále roste, protože Obamova administrativa se snaží Moskvu trestat. Tím se však Washington fakticky střílí do vlastní nohy,“ poznamenal doslova profesor Lozanskij.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…