Hrozba výbuchu na ukrajinském konzulátu. Brno zažilo pozdvižení

02.12.2022 11:20

Policie ČR vydala varování určené všem diplomatickým pracovníkům na ambasádách sídlících v Česku. Kvůli podezřelému balíčku, který dorazil na konzulát v Brně. Jen pár dní poté, co bomba skryté v dopise doputovala na stůl španělského premiéra, další bomba skrytá v poště se objevila na letecké základně v Madridu a další dopisová bomba přistála na americkém velvyslanectví ve Španělsku. Za poslední týden bylo v této jihoevropské zemi zaznamenáno 6 nebezpečných dopisních zásilek.

Hrozba výbuchu na ukrajinském konzulátu. Brno zažilo pozdvižení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pyrotechnický přívěs

Česká policie přes Twitter varuje diplomaty sídlící v České republice, aby byli velmi obezřetní, pokud jde o otevírání příchozí pošty. Stejné varování prý platí i pro firmy obchodující se zbrojním materiálem.

„Na ukrajinský konzulát v Brně dnes ráno dorazila podezřelá zásilka typově odpovídající těm, které byly zachyceny ve Španělsku. Zásilku pomocí RTG kontrolujeme. Budovu a nejbližší okolí včetně mateřské školky jsme spolu s Hasiči ČR evakuovali. Prosíme všechny pracovníky konzulátů sídlících v ČR a obchodních společností vyrábějících zbrojní materiál, aby byli maximálně obezřetní při kontrole došlé pošty a při jakýchkoliv pochybách volali linku 158. Veřejnost bychom rádi požádali o šíření tohoto varování,“ varovali policisté.

Policie ČR promlouvá

Policie ČR promlouvá

Jejich varování přichází v době, kdy ve Španělsku za poslední týden řešili 6 případů zaslání dopisových bomb.

BBC upozornila, že ve středu byl při výbuchu takové bomby lehce zraněn pracovník ukrajinské ambasády.

„Úředníci tvrdí, že mezi dalšími cíli byl ministr obrany. Další zařízení bylo zasláno také na americkou ambasádu. Předpokládá se, že bomby by mohly souviset s podporou Španělska pro Ukrajinu, ale nikdo se zatím nepřihlásil k tomu, že je poslal. Rusko – které v únoru napadlo Ukrajinu – odsoudilo jakoukoli ‚teroristickou‘ činnost a prohlásilo, že takové hrozby nebo činy jsou ‚zcela zavrženíhodné‘,“ uvedla BBC.

Dle posledních zpráv zásilka neobsahovala výbušné zařízení, pouze „živočišnou tkáň“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každý je má už plné zuby, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ1 , 02.12.2022 12:30:34
Místo,aby bojovali tak se flákají po Evropě a čekají na spasení

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …