Hrušínský: Havla uctíval celý svět. No a Klaus a Zeman...

12.01.2021 10:00

V souvislosti s posledními událostmi v USA vzpomenul principál Divadla Na Jezerce na to, jak se přátelsky loučil George Bush a jiní s nadcházejícím prezidentem Obamou. „Myslím, že se tomu říká politická kultura. Dovedete si představit, že by Václav Klaus a Miloš Zeman požádali prezidenta Václava Havla o radu a předání zkušeností - jak to dělal, že ho uctívá celý svět?“ ptal se. Ale jsou tu videa, co Obama říkal o Trumpovi.

Hrušínský: Havla uctíval celý svět. No a Klaus a Zeman...
Foto: Facebook J. Hrušínského
Popisek: Jan Hrušínský

K tématu, které hýbe světem, totiž předání moci mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Joe Bidenem, přišel s poznámkou i principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Ten vzpomenul, jak se moc předávala mezi Georgem Bushem mladším a Barrackem Obamou.

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí

„Když byl zvolen Barack Obama, požádal končícího prezidenta Bushe, zda by bylo možné, aby se setkal se všemi exprezidenty. Bush mu rád vyhověl a 7. ledna 2009 zorganizoval společný oběd v Oválné pracovně Bílého domu. K Bushovi a Obamovi se připojili Jimmy Carter, Bill Clinton a George H. W. Bush. Oběd trval přes dvě hodiny, atmosféra byla vřelá a přátelská,“ připomenul Hrušínský.

Bush pak Obamovi řekl, že si přeje, aby uspěl. „Není důležité, jste-li demokrat nebo republikán, záleží nám na této zemi. V tom smyslu se můžeme těšit na sdílení zážitků s Vámi. Všichni, kteří jsme v této kanceláři sloužili Spojeným státům, chápeme, že úřad překračuje jednotlivce,” zaznělo. A Obama poděkoval za možnost se s bývalými prezidenty poradit a Bushovi za to, že setkání zorganizoval.

„Myslím, že se tomu říká politická kultura. Dovedete si představit, že by Václav Klaus a Miloš Zeman požádali prezidenta Václava Havla o radu a předání zkušeností - jak to dělal, že ho uctívá celý svět?“ vztáhl tuto situaci na české poměry.

Pro srovnání doplňme, jak se před americkými volbami vyjadřoval Barrack Obama o Donaldu Trumpovi. „Spekulace, jak se závod vyvine, nechám na vás. Já věřím, že Donald Trump nebude prezidentem. A důvod je, že věřím Američanům. Myslím si, že vědí, že být prezidentem je těžká práce. Že to není jako moderovat talk show nebo reality show,“ řekl.

A když o něm Donald Trump řekl, že vstoupí do historie jako možná ten nejhorší americký prezident v historii Spojených států, Obama reagoval: „Aspoň vstoupím do historie jako prezident.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…