Huml se už vážně rozčílil kvůli Ukrajině a otevřeně vystoupil proti Zaorálkovi. Podívejte se

02.06.2014 8:40

Poslanec ČSSD Stanislav Huml publikoval na svém blogu velmi rozhořčený příspěvek, týkající se dění na Ukrajině. Rozčílil jej zejména jeho stranický kolega, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který přišel se vskutku převratnou iniciativou.

Huml se už vážně rozčílil kvůli Ukrajině a otevřeně vystoupil proti Zaorálkovi. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Na východě Ukrajiny nasazuje státní moc proti vlastním občanům děla, tanky a letectvo, a nositel Nobelovy ceny za mír Barack Obama mlčí, ačkoliv předchozího prezidenta Janukovyče před tím samým důrazně varoval.

Dnes podle Humla místo toho Západ posiluje podporu nového režimu, který útočí a zabíjí lidi. Dodává jim zbraně, případně i vyškolené žoldáky, a neustále verbálně podporuje jejich agresivitu. „Teroristé, separatisté, Rusáci. Samá hanlivá slova. Vypadlo nám ze slovníku, že jsou to lidé. Muži, ženy a děti. Dlouholetí občané Ukrajiny, stejně jako Ukrajinci. Občané, které tam dnes někdo loví jako zvěř,“ rozčiluje se poslanec a připomíná nejostudnější incident, kdy granát zasáhl nákladní auto, převážející 35 raněných. Zemřeli všichni a nic jim nepomohlo, že byl vůz označen červeným křížem, který je jako ochrana před veškerými útoky uznáván všemi možnými konvencemi již přes sto padesát let.

Huml přitom připomněl i demonstrace proti násilí ukrajinské armády proti civilistům, které se o víkendu odehrávaly ve všech významných centrech východní Ukrajiny. V Doněcku více než tisíc lidí pochodovalo pod heslem „Chraňte děti z Donbasu". Server prokremelské televize Russia Today citoval i jednu z žen v těžce zkoušeném Slavjansku: „Už nemáme slova, jen zoufalství, slzy a bolest," popsala stav, kdy ostřelovači z Pravého sektoru střílejí už dokonce i do dětí. 

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Podobné protesty se odehrávaly i v Charkově či Oděse, kde v květnu v obléhaném Domě odborů uhořely desítky protivládních aktivistů. Zde jedna žena s hořkou ironií připomněla nedělní Mezinárodní den dětí transparentem „Slavnosti dětské krve".

My jsme na počátku roku slavně dováželi do pražských nemocnic zraněné z kyjevského Majdanu. Nyní jejich souputníci rozpoutali peklo mnohem horší, a my se podle Humla tváříme, že se nás to netýká. Místo toho musí děti z ostřelovaných oblastí evakuovat orgány Ruské federace, kterým se v tom zuby nehty snaží zabránit ukrajinští pohraničníci. „U Tymošenko by mne to nepřekvapilo, její výrok `hodíme na východ atomovku` je znám. Zdá se, že není sama,“ poznamenává poslanec na adresu známé ukrajinské expremiérky.

Celý text ZDE.

Za této situace české Ministerstvo zahraničních věcí prohlašuje, že za dění na Ukrajině může ruský prezident Putin a Západ s ním nemůže nic dělat, a přichází s plánem založit televizi, která bude vysílat na východní Ukrajinu v ruském jazyce.

Podle Humla takové stanovisko ignoruje všechna fakta o ukrajinské krizi. Od toho, že dohodu mezi znepřátelenými stranami jako první porušil „Majdan“, neboli současná vládní koalice, přes uchopení vlády juntou, nasazující těžkou techniku proti civilistům, až po zvolení „čokoládového krále s historií mafiána“ prezidentem proti vůli východních regionů.  

Vše k tématu Ukrajina ZDE.

„Z čeho dovozuje můj ministr, že za dění na Ukrajině může Putin? Může za Majdan? Může za první kroky nelegitimního prezidenta a vlády, nakonec i parlamentu, když vzkázali třetině obyvatel, jste jen Rusáci, na které shodíme atomovku?“ rozčiluje se na adresu svého stranického kolegy. Jeho plán na „informování“ východní Ukrajiny západní propagandou prý dopadne podobně směšně, jako když tyto názory hlásají Jaromír Štětina nebo Karel Schwarzenberg.

Naproti tomu Huml oceňuje prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který již podle něj začíná chápat, co se děje v zemi, jejíž vláda otevřeně uctívá banderovce a nacismus. „Brání-li se východ Ukrajiny vzniku fašistického státu, má moji podporu. Chuntu, která používá proti vlastnímu obyvatelstvu armádu a žoldáky Pravého sektoru s kuklami na hlavách, nepodpořím,“ uzavírá poslanec ČSSD.

Jeho text na Facebooku vzápětí podpořil spolustraník Jaroslav Foldyna. Poslanec, který od počátku upozorňoval na podivný postoj české diplomacie, nyní napsal: „Česka republika, tedy naše Ministerstvo zahraničních věcí, by mělo okamžitě skončit s politikou pokrytectví, které sice tleská Karel Schwarzenberg, ale štve slušné lidi, kteří dali ČSSD hlas, ale to může být i naposled!"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …