Islámský stát má nový cíl. Snaží se proniknout do Ruska

13.07.2015 21:45

Islámský stát dobře zvládá šíření své propagandy. Za pomoci natočení poprav hodlá rozsévat strach mezi těmi, které považuje za nepřátele, a naopak některými prvky, které ze svého pohledu vnímá jako pozitivní, láká nové bojovníky do svých řad. Své mediální aktivity teď posiluje i v rusky mluvících oblastech. A podle serveru The Guardian má úspěch.

Islámský stát má nový cíl. Snaží se proniknout do Ruska
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

„Ačkoli rusky mluvící bojovníci Islámského státu uveřejňovali již dříve zprávy na sociálních sítích, v poslední době k tomu využívá aktivit skupiny Furat Media, která šíří své vysílání na Facebooku, Twitteru i Tumblru. Právě přes Furat deklarovala jedna z militantních skupin zřízení provincie IS na severním Kavkazu, uvnitř samotné Ruské federace,“ píše britský deník na serveru.

Celý text v angličtině najdete zde

Furat Media se zrodila 5. června a na sociálních sítích začala uveřejňovat své propagandistické zprávy v podobě motivačních textů a videí. Ačkoli byla tato aktivita opakovaně blokována, islamisté vždy našli způsob, jak se s novou mediální značkou vrátit na scénu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno oznámil, že v Sýrii či Iráku v řadách teroristů bojují na dva tisíce Rusů.

Propaganda islamistů v azbuce není ničím novým, ale dosud šlo spíše o nekoordinovanou aktivitu. Furat Media ale mění situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…