Jakou máte krevní skupinu? Pozor! Tito jsou v ohrožení. Nová data o koronaviru z Číny

18.03.2020 16:26

Nový typ koronaviru způsobující obávanou nemoc Covid-19 může napadat častěji a s horšími důsledky osoby s krevní skupinou A. Lidé s krevní skupinou 0 by zase proti viru mohli být odolnější, říká nová předběžná studie čínských vědců, kteří se zaměřili na analýzu pacientů, kteří nemoci podlehli v epicentru nákazy, čínském Wu-chanu.

Jakou máte krevní skupinu? Pozor! Tito jsou v ohrožení. Nová data o koronaviru z Číny
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Práce v laboratoři (ilustrační foto)

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí
Vědci v rámci studie prozkoumali vzorky více než dvou tisíc pacientů nakažených novým typem koronaviru (Sars-Cov-2) způsobujícím nemoc Covid-19, kteří nákaze podlehli v oblasti čínského Wu-chanu a Šenzenu, a porovnali je se vzorky zdravé populace.  

Výsledkem šetření je, že pacienti s krevní skupinou A vykazovali vyšší míru nákazy a rovněž se u nich rozvinuly v souvislosti s nemocí vážnější symptomy. Oproti tomu pacientů s krevní skupinou 0 bylo mezi oběťmi nového typu koronaviru méně. O studii, která vyšla již 11. března, informovala zahraniční média, například americký The Star ZDE nebo čínský, anglofonní South China Morning Post ZDE.

„Lidé s krevní skupinou A mohou potřebovat posílenou osobní ochranu, aby redukovali pravděpodobnost nákazy co možná nejvíce,“ uvedli výzkumníci vedení lékařem Wang Xinghuanem z centra „Evidence-Based and Translational Medicine“ při nemocnici Zhongnan Wuhanské univerzity. Podle Wanga pacienti s krevní skupinou A mohou potřebovat intenzivnější dohled a agresivnější léčbu. 

Z 206 pacientů, kteří kvůli novému koronaviru zemřeli v čínském Wu-chanu, jich mělo krevní skupinu A celkem 85, což bylo o 64 procent více než 52 zesnulých pacientů s krevní skupinou 0. „Podobný vzorec existoval rovněž napříč odlišným věkem a pohlavím,“ informoval americký web The Star. Podle Wanga by bylo užitečné zavést rozlišování krevních skupin pacientů a rovněž lékařského personálu coby rutinní součást pokusu zvládnout onemocnění novým koronavirem.

Výzkumníci z řad vědců a lékařů napříč Čínou včetně Pekingu, Wu-chanu, Šanghaje a Šenzenu přiznali, že výsledky studie jsou pouze předběžné. Na druhé straně ovšem apelovali na vlády a zdravotnická zařízení, aby při návrhu zdravotnických opatření a léčby pacientů s novým typem koronaviru brali krevní skupiny v úvahu.

Její relevanci snižuje to, že dosud neprošla recenzním řízením. Reprezentativní vzorek pacientů, celkem 2 000 případů, sice není malý, v současnosti je ovšem novým typem koronaviru nakaženo po celém světě na 180 tisíc lidí.

Podle Gao Yingdaie, výzkumníka státní laboratoře experimentální hematologie v čínském Tianjinu, který nebyl do zpracování studie zapojen, by vyšší relevance a spolehlivosti studie mohlo být dosaženo skrze navýšení zkoumaného vzorku.

Dalším problémem předběžné studie je, že fenomén vazby mezi krevní skupinou a závažným průběhem nemoci nevysvětluje na příkladu odlišného vztahu mezi virem a odlišnými typy krevních buněk, uvedl Gao.

„Může to pomoci zdravotnickým profesionálům, ale běžní občané by tuto statistiku neměli brát příliš vážně. Pokud máte krevní skupinu A, není důvod k panice. Neznamená to, že se stoprocentně nakazíte,“ říká Gao. „A pokud jste krevní skupina 0, neznamená to, že jste absolutně v bezpečí. Pořád si musíte mýt ruce a následovat instrukce úřadů,“ dodává.  

Krevní typy jsou definovány na základě tzv. antigenu: materiálu, který se nachází na povrchu buňky a který je schopen spustit odezvu imunitního systému. Rakouský bilog Karl Landsteiner objevil hlavní krevní skupiny již v roce 1901, píše The Star, a pojmenoval je jako skupiny A, B, AB a 0. Tento objev mimo jiné umožnil bezpečné krevní transfuze.

Typy krevních skupin se ve světových populacích různí. Ve Spojených státech má krevní skupinu 0 celkem 44 procent populace, 41 procent populace má krevní skupinu A. V čínském Wu-chanu, kde nákaza novým typem koronaviru, propukla, má krevní skupinu 0 32 procent populace a krevní skupinu A 34 procent lidí. Wu-chan má populaci zhruba 11 milionů. Mezi pacienty trpící nemocí Covid-19 ve Wu-chanu mělo krevní skupiu 0 38 procent nemocných a krevní skupinu A jen 25 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…