Jiří Pospíšil zničen ve studiu doktorem Sládkem. Pak do toho vtrhla Samková a pravičák Matějka, který to chtěl řešit „ručně“

15.05.2019 18:13

Hosty třetí předvolební debaty na Českém rozhlasu byli dnes Jiří Pospíšil (TOP 09/STAN a další strany), Evžen Tošenovský (ODS), Klára Samková (Alternativa pro Českou republiku 2017), Miroslav Sládek (SPR - RSČ Miroslava Sládka), Jan Vondrouš (NE-VOLIM.CZ), František Matějka (Strana nezávislosti České republiky), Josef Valihrach (Strana soukromníků České republiky a NEZÁVISLÍ) a Vít Jedlička (Svobodní, Liberland a Radostné Česko - ODEJDEME BEZ PLACENÍ). Mluvilo se především o zájmech Evropské unie, zemědělských dotacích a o dvojí kvalitě potravin. Debata byla místy velmi vyostřená a moderátor Jan Pokorný téměř nezvládal ukočírovat Miroslava Sládka a jeho časté výpady vůči ostatním debatujícím či vůči premiéru Andreji Babišovi, jehož opakovaně označoval za „estébáka Bureše“.

Jiří Pospíšil zničen ve studiu doktorem Sládkem. Pak do toho vtrhla Samková a pravičák Matějka, který to chtěl řešit „ručně“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Sládek

Anketa

Jste pro zdražení alkoholu a cigaret, jak navrhuje ministryně Schillerová?

50%
50%
hlasovalo: 11119 lidí

Moderátor Jan Pokorný v úvodu pořadu předal slovo jako prvnímu kandidátovi Miroslavu Sládkovi (SPR - RSČ Miroslava Sládka) a ten okamžitě po otázce, co je podle něho hlavní úlohou europoslance, šokoval: „Já bych tedy spíš než tímto začal minutou ticha, abychom všichni společně uctili památku zesnulých svobody a demokracie, protože tady v České republice to už s těmito dvěma pojmy nemá vůbec nic společného. Přestaňme předstírat, že tady děláme nějakou politiku…,“ snažil se sdělit myšlenku, avšak byl přerušen Pokorným, že nebyl vyzván k projevu, ale byla mu položena ona otázka. „To na to odpovídám, protože zatím, co tam je dosud a co tam bude, tak to je povalování u koryta a potom se objevit těsně před volbami na pár minut. Kdo kdy viděl europoslance? Kdo kdy s ním mluvil? Nikde nejsou!“ rozvášnil se a po opakovaném dotazu moderátora upřesnil, že by hlavním úkolem europoslance mělo být bojovat za Českou republiku a ne za své vlastní zájmy či zájmy jeho strany.

Jan Vondrouš (NE-VOLIM.CZ) stručně dodal, že by europoslanci měli prvořadě bránit zájmy ČR a až poté EU. Jiří Pospíšil (STAN) pak poukázal na to, že by europoslanci měli především prosazovat volební program, díky němuž byli zvoleni. Poukázal, že jsou proevropské hnutí a budou pokračovat v prosazování svého programu. „Vždyť za pět let jste tady neudělali vůbec nic!“ vykřikl v narážce na Pospíšilova slova Sládek.

Vít Jedlička (Svobodní, Liberland a Radostné Česko - ODEJDEME BEZ PLACENÍ) řekl, že odmítají euro a chtěli by také změnit schvalování zákonů v Evropském parlamentu. „To je blázinec, každých třicet sekund se tam schválí nějaký zákon,“ dodal a předjímal, že pokud by se jim reformace Evropské unie nepodařila, tak by v roce 2024 rádi podpořili vystoupení z Evropské unie.

František Matějka (Strana nezávislosti České republiky) zareagoval, že doufá v doplňující dotazy, neboť ho to, co zatím slyšel „vyděsilo“, a upřesnil, že by v rámci své strany chtěli jednat o tom, jak vystoupit z EU anebo jak se zachováme po možném rozpadu EU. Mluvil též o indoktrinaci ze strany EU a poukázal, že již není možné po Lisabonské smlouvě udělat nějakou reformu.

Podle Josefa Valihracha (Strana soukromníků České republiky a NEZÁVISLÍ) by se chtěli pokusit především o rozvoj venkova a zemědělství. A Evžen Tošenovský (ODS) hovořil o úloze europoslance ve spojení s českými zájmy. Za ty označil například energetiku.

Klára Samková (Alternativa pro Českou republiku 2017) „se smutkem v hlase“ vyslovila souhlas s tvrzeními Sládka a Pospíšila, tedy hájení zájmů České republiky a volebního programu. Samková pak doplnila, že by její úlohou bylo „zastavit činnost Evropské unie“, a sdílela názor, že EU již nelze reformovat. „Ani s Gorbačovem by se nám to nepovedlo,“ řekla.

PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci

Na Samkovou mířil i další dotaz, zdali má Česká republika nějakou jinou možnost než členství v EU. „Vaše otázka je pěkně zavádějící, Česká republika má vždycky budoucnost, nesměřujte prosím své dotazy k tomu, že pokud EU nebude, tak i Česká republika zahyne,“ ohradila se vůči Pokornému, který ji opravoval, že to tak vůbec nemyslel, a upřesnil svůj dotaz, po kterém mu již Samková odvětila, že zde jiná možnost je.

Stejný dotaz dostal i Sládek, ale místo aby odpověděl na Pokorného otázku, tak se snažil hovořit o „odevzdanosti společnosti“. Jeho monolog však netrval příliš dlouho, neboť se Pokorný neudržel a vyřkl: „Pane Sládku, já jsem rád, že jste pořád ve formě, ale já jsem se ptal, zdali má Česká republika nějakou jinou možnost než členství v EU.“ To již Sládka usměrnilo a mluvil o tom, že možnost samozřejmě máme: „Můžeme spolupracovat třeba se Slovenskem, byť, nedej bože, aby nám sem neposlali dalšího Bureše, protože jeden už na devastaci České republiky bohatě stačí a jeho klika.“

Tošenovský nesouhlasil s tvrzením některých diskutujících, že se obejdeme i bez Evropské unie. Řekl, že sice EU nefunguje příliš dobře, ale neobejdeme se bez ní. Vondrouš pak řekl, že na rozdíl od Švýcarska se bez EU neobejdeme, a ukázal na finanční toky z EU k nám a na současnou situaci ve Velké Británii. O Británii hovořil i Valihrach, a mířil tím k tomu, že se máme u ní poučit.

„Já si tu připadám jak na besídce před rokem 1989 a někdo přišel do třídy a řekl: ‚Dnes si tu budeme povídat o tom, kdo je nás největší přítel a proč je to zrovna Evropská unie,‘“ pokračoval v debatě Matějka s tím, že jiná možnost než členství v EU rozhodně je.

A pak se situace ve studiu začala vyostřovat. „Já vyvedu z omylu řadu pánů tady ve studiu,“ prohlásil Matějka a pak se omlouval, že opomenul i na Samkovou: „Dáma promine.“ „To se nesmí říkat, to není politicky korektní!“ začal ho přeřvávat Sládek. A v tom došla Matějkovi trpělivost: „Nenuťte mě k tomu, ať vstanu a vezmu vám mikrofon ručně!“ Poté však rezignoval, že od toho je zde moderátor, a nechal Sládka dokončit jeho poznámky.

A Sládek se následně nepohodl i s Pospíšilem, jemuž přerušoval řeč a obviňoval ho ze lží. Pospíšil zopakoval, že pro ně je politickou zárukou NATO nebo EU, a ne režimy panující v Rusku či Číně. „Vždyť v téhle zemi vládne estébák!“ pokřikoval Sládek a praštil rukou o stůl. „Mě jako předsedu TOP 09 nemůžete napadat z toho, že bych hájil Bureše!“ Následovala opět slovní přestřelka, po níž si moderátor Jan Pokorný postěžoval, že se jen snaží tuto debatu moderovat, jestli je to ještě možné.

Téma přešlo i na dvojí kvalitu potravin. „Neztrácejme s tímto tématem čas,“ vyřkl Sládek a vyjmenovával: „Kdo tráví veřejnost – Bureš!“ a mluvil o premiéru Andreji Babišovi. A Sládek se pustil i do ČT: „Já musím pochválit Český rozhlas, který na rozdíl od České televize nějaký čas poskytuje. Česká televize vynalezla odstupňovanou rovnost,“ naběhl si Sládek a byl moderátorem ujištěn, že odstupňovanou rovnost používá i Český rozhlas.

Sládkův projev již nevydržel ani Vondrouš a vmetl mu: „Pane Sládku, vy byste se měl na volby do Evropského parlamentu s tímto přístupem úplně vykašlat.“ A tím započal Sládkův hněv, který se podařilo zmírnit až Tošenovskému s jeho odpovědí na dotaz dvojí kvality. Řekl, že té by se měla věnovat zvláště média a proklamovat, kdo dvojí kvalitu z výrobců u nás zavádí.

„Proč se tady chodí kolem horké kaše, proč se neřekne, že nejvíce zemědělských dotací jde k předsedovi vlády,“ nepřestával pak Sládek i ohledně zemědělských dotací, o nichž mluvili též i Vondrouš a Tošenovský, kteří se shodli, že je potřeba jejich přerozdělení pro více subjektů. A Pospíšil reagoval i na Jedličkova slova o zemědělských dotacích pro francouzské zemědělce.

Závěrem se Pospíšil se Sládkem, jenž měl již v této části diskuse vypnutý mikrofon, začali dohadovat a moderátor již celou debatu pro jistotu ukončil. „Já budu ráda, že odejdu,“ dodala pak k situaci ve studiu Samková.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…