Jourová v Rozhlasu prozradila, jak se v EU chystají sankce proti Rusku. Teď je na papíře zásadní věc

11.04.2022 18:45

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) by podle svých slov zavedla ještě přísnější sankce, než jaké dosud Evropská unie přijala. „Západ by měl být razantnější, to je můj osobní postoj,“ tvrdí Jourová s tím, že Evropa zatím jde spíše cestou mírnějších opatření, na kterých nalezne shodu u všech členských států. I současné sankce ale podle Jourové fungují a v pořadí již šestý balík sankcí je v přípravě.

Jourová v Rozhlasu prozradila, jak se v EU chystají sankce proti Rusku. Teď je na papíře zásadní věc
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

Jourová v rozhovoru pro Radiožurnál komentovala překvapivou cestu rakouského kancléře Karla Nehammera do Moskvy. „Mě to překvapilo, protože se teď několik týdnů z pochopitelných důvodů žádné schůzky neodehrály, i z takových nepsaných důvodů, že se s Putinem nejedná, protože dělá to, co dělá. Proč tam jede rakouský kancléř, možná je to dáno tím, že je Rakousko neutrální země, možná má ambici zprostředkovat mezi Moskvou a Západem nějaký dialog. Asi to bylo rychlé rozhodnutí a nebylo to úplně předjednáno,“ míní Jourová.

Podle čerstvých zpráv od samotného kancléře schůzka nebyla nikterak příjemná. „To se není čemu divit, Putin totiž nezažívá dobré časy. Nedobyl Kyjev, momentálně se stahuje, povedlo se mu nebývale sjednotit NATO, posílit vazbu mezi EU a Spojenými státy nebo Kanadou, přijít o spojence a zdevastovat ruskou ekonomiku, což už pociťují obyčejní Rusové,“ prohlásila Jourová.

Okomentovala také důvod, proč se představitelé EU poprvé nedohodli na podobě pátého sankčního balíčku, který byl schválen až po dvou dnech jednání. „Myslím, že to bylo kvůli uhlí, a předpokládám, že v šestém balíku, který se připravuje, bude ropa. My všichni, kteří o tom rozhodujeme, bojujeme s tím, jak nebýt zbabělí a něco razantního udělat, ale zároveň ti státníci musejí brát v úvahu, jak velkou zátěž bude ta sankce znamenat pro vlastní občany,“ vysvětlovala eurokomisařka.

Západ by podle ní měl být razantnější, ale vždy se bojuje s dilematem, jak sankce ovlivní vlastní občany. „To dilema je vždycky stejné, jestli to nasadit vysoko s tím, že to pro některé státy nebude průchozí, nebo jestli jít cestou menších opatření, která podporu dostanou. Zatím jdeme tou druhou cestou, ale jak jsem říkala, všichni jsme teď zburcovaní těmi zvěrstvy, která se na Ukrajině dějí, takže bychom měli přitvrdit,“ má jasno Jourová.

„V šestém balíku by měl být zákaz dovozu ropy, další osoby a entity budou přidány na sankční seznam, ještě více se sankcemi zaměříme na technologickou oblast, což bude Rusko nejvíce bolet. Ale konkrétní detaily ještě nejsou známy,“ dodala k dalším sankcím Jourová.

Už ty současné sankce ale Rusko podle Jourové velmi bolí. „Vidíme, že mají inflaci přes 20 procent, vidíme, že klesl export do Ruska z 71 %, což je zásadní číslo, vidíme emigraci skutečných ruských elit, které touží žít v jiné zemi, 700 firem se odstěhovalo, je tam obrovský objem zmrazených peněz, to jsou všechno citelné ztráty, ale musíme v tom pokračovat,“ vyzývala Jourová. „Ruské firmy navíc budou vyřazeny ze všech veřejných soutěží i kontraktů na území států EU, to už mělo přijít dávno. Nesmějí si sáhnout ani na žádné evropské nebo státní peníze, což je naprosto nutné,“ dodala eurokomisařka.

Evropská unie se podle Jourové připravuje i na možnost, že Rusko přestane dodávat plyn, což je ale podle odborníků velmi nepravděpodobné. „Byl scénář přežít zimu, v tom střednědobém hledisku je přežití dalších dvou zim a samozřejmě dlouhodobě razantně omezovat závislost na ruském plynu. To snad přijde co nejdříve, protože jsme zásadním způsobem navýšili poptávku ze Spojených států, ale i dalších destinací jako Ázerbájdžán, Katar a řada dalších zemí. Máme problémy se zásobníky pro LNG, kde začínají fungovat velké finanční injekce zejména ve strategických zemích jako Německo, a také se snažíme co nejvíce investovat do obnovitelných zdrojů,“ vypočítala Jourová s tím, že podle názorů odborníků si Putin nemůže dovolit zavřít kohoutky. „Protože je závislý na našich eurech, která mu tak neradi posíláme,“ dodala.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…