Jsme v prdeli, ulevil si Ukrajinec. Referendum skončilo, ale...

12.05.2014 7:14

Pro samostatnost Doněcké oblasti se v separatistickém referendu vyslovilo přes 89 procent lidí. Podle agentur AFP a DPA to oznámil předseda místní volební komise. Účast voličů dosáhla téměř 75 procent. Separatisté chtějí po oznámení výsledků vytvořit vlastní státní orgány.

Jsme v prdeli, ulevil si Ukrajinec. Referendum skončilo, ale...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

Doněčtí obyvatelé odpovídali na otázku „Podporujete nezávislost Doněcké lidové republiky?" Podle šéfa komise Romana Ljagina zvolilo možnost „ano" 89,07 procenta lidí, zatímco pro „ne" se rozhodlo 10,19 procenta. Volební účast podle něj dosáhla 74,87 procenta.

V Luhanské oblasti se podle předběžných výsledků vyslovilo pro samostatnost regionu kolem 96 procent hlasujících. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na informaci volební komise. Volební účast překročila 80 procent.

Včerejší  hlasování doprovázely ozbrojené střety, chaotická organizace a neregulérnosti. Během střelby ve městě Krasnoarmejsk u Doněcka zemřel podle agentury Reuters nejméně jeden člověk.

Student: Toto je referendum pro idioty

Prestižní britský deník Guardian, jehož článek přeložily Britské listy, citoval studenta filozofie Andreje, který nechtěl uvést své příjmení: „Nehlasoval jsem a ani mí přátelé nehlasovali. Toto je referendum pro idioty, organizované idioty. Samozřejmě, že nechci být součástí jejich absurdní republiky nebo se připojit k Rusku. Ale kyjevská vláda se mi nelíbí také. V podstatě jsme v prdeli."

Britský list upozornil na to, že referendu nebyli přítomni žádní mezinárodní pozorovatelé, že k dispozici nebyly aktuální seznamy voličů a volební lístky byly fotokopie. Navíc ve volebních místnostech přihlíželi po zuby ozbrojení muži, otázka v referendu byla dvojznačná.

Včerejší sporná referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti provázela střelba, mnohdy chaotický průběh a neregulérnosti a vysoká účast. Plebiscity, které vláda v Kyjevě i západní země považují za nelegální, na několika místech doprovodily ozbrojené střety, přičemž nejvážnější se odehrál poblíž Doněcka, kde při střelbě ozbrojenců do davu zemřel nejméně jeden člověk.

Referendum neslo znaky neregulérnosti

Hlasování bylo spojeno s velmi volnými pravidly a špatnou organizací. Podle stanice BBC v řadě měst nepoužívala střediska seznamy oprávněných voličů, ale volit mohl kdokoli, kdo přišel. Podle reportéra zpravodajského serveru 0642.ua v Luhanské oblasti zase bylo možné odevzdat najednou hlasy za dvě osoby. V některých místech podle AP chyběly volební urny či oddělené prostory pro vyplnění lístků, takže lidé museli svou volbu učinit před zraky organizátorů.

Vše k tématu Ukrajina ZDE

Podle Reuters v Mariupolu zadrželi vojáci dva muže, kteří údajně převáželi hromadu falešných hlasovacích lístků s předvyplněným „ano".

Rozporné informace o incidentu v Krasnoarmejsku

Nejvážnější incident, který provázel hlasování, se odehrál ve městě Krasnoarmejsk u Doněcka. Podle vůdce separatistů Denise Pušilina tu střelba příslušníků Národní gardy do davu měla nejméně jednu smrtelnou oběť. Agentura AP napsala, že po incidentu ležela na zemi dvě bezvládná těla. Zástupce regionálního úřadu však tvrdí, že zmínění gardisté na místě vůbec nebyli.

Podle agentur bylo ráno v době zahájení referenda slyšet střelbu a výbuchy granátů na okraji města Slavjansk. Agentura AFP napsala, že se střílí „na frontové linii" u obce Andrijivka, která leží na jih od Slavjansku. Podle AP se bojovalo kolem městské televizní věže a podle ministerstva obrany tam byl zraněn jeden voják. Separatisté podle agentury RIA Novosti mluvili o obětech na životech.

Prezidentský úřad včera uvedl, že vládní jednotky pokračovaly v „protiteroristické operaci", která se v některých oblastech východní Ukrajiny dostala do závěrečné fáze.

Prozatímní prezident Oleksandr Turčynov v sobotu varoval před případnou samostatností regionů a nabídl separatistům jednání.

Důchodkyni překvapila příjemná sousedka „fašistickými“ názory

Podle Guardianu znamenají sporná referenda na východě Ukrajiny novou etapu v ukrajinské krizi. Není prý jasné, zda chce Rusko anektovat východní Ukrajinu, ale mnoho voličů v referendu bylo přesvědčeno, že právě pro toto hlasují. Ludmila Babuškina (78) řekla, že hlasovala tak, aby ochránila region před „fašisty" z Kyjeva. Dodala, že předtím byla šance na určitý kompromis s Kyjevem, ale že žádní čelní kandidáti ve volbách nezastupovali rusky mluvící část země a že se nyní rozhodla, že se chce připojit k Rusku. Konstatovala, že referendum vyvolává rozbroje: „Sousedka se se mnou dnes ráno hádala a řekla mi, že nemám hlasovat, že tohle nepotřebujeme. Upřímně řečeno, byla jsem překvapena, že má fašistické názory. Předtím se zdála být příjemná."
Guardian uvádí, že ač není jasné, kolik lidí vlastně odtržení od Ukrajiny podporuje,  právě probíhající akce ukrajinské armády vedla k zintenzivnění hněvu a odcizení mnoha lidí na východu země od dosavadního jednotného státu.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka referenda problémy Ukrajiny nevyřeší, separatisté by prý raději měli upřednostnit jednání s kyjevskou vládou. „Já vidím daleko větší šanci právě v tom, že by se akceptovalo diplomatické jednání, byť se zástupci jihu a východu Ukrajiny," řekl Zaorálek v neděli v ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…