Kardinál Duka se vyjádřil k Bělorusku, mnozí možná začnou křičet. Hlavně, aby se neopakovala Ukrajina

12.08.2020 18:25

Situace v Bělorusku je velice napjatá. Po prezidentských volbách v zemi probíhají pouliční nepokoje. Demonstrující neuznávají opětovné zvolení prezidenta Alexandra Lukašenka. Protesty se neobešly bez násilí; jedna osoba dokonce přišla o život. Mnoho lidí bylo zatčeno. Církev se bezodkladně vyjádřila. Padla dokonce slova o občanské válce. A jak se k celé situaci staví pražský arcibiskup Dominik Duka?

Kardinál Duka se vyjádřil k Bělorusku, mnozí možná začnou křičet. Hlavně, aby se neopakovala Ukrajina
Foto: Martina Řehořová
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Běloruský arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz vnímá současnou atmosféru v zemi jako velmi znepokojivou. Říká doslova: „Je to velmi těžká chvíle pro Bělorusko. Po znovuzvolení prezidenta se zdá, že v ulicích města vládne válečná atmosféra. Modlím se za náš lid k Růžencové Madoně a Královně míru.“

Církevní hodnostář přichází i s řešením, které by, podle něj, mohlo celou situaci vyřešit. „Dnes jsem vystoupil s výzvou k obyvatelstvu ke klidu a ke vzájemnému respektu. Vyzval jsem také k uspořádání kulatého stolu, aby se tato situace vyřešila dialogem. Je důležité spolu mluvit, protože strach z občanské války je veliký, což není dobré pro nikoho, ani pro vládu, ani pro lid.“ V závěru svého vyjádření arcibiskup prosí svět o modlitbu za mír v Bělorusku.

K celému problému se vyjádřil na svém facebookovém profilu i pražský arcibiskup Dominik Duka. Podle něj je situace v Bělorusku nyní nepřehledná a v médiích proudí často protichůdné informace. Dále píše: „Myslím, že by bylo neštěstí celoevropského rozměru, kdybychom byli svědky podobného vývoje, jako před několika lety na Ukrajině.“ Dále ve svém příspěvku ocitoval právě slova arcibiskupa Kondrusiewicze a zdá se, že ve snaze o mírové a poklidné řešení problému je s ním zajedno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…