Kauza Lidice: Wollner drsně vrátil úder těm, co jdou proti ČT. Přidal se Šarapatka a už to létalo

10.03.2020 10:04

Doplňovací volba členů Rady ČT se kvapem blíží a kolem pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera to zase začíná vřít. Člen Rady Zdeněk Šarapatka k tomu poznamenal, že „strana udavače“, tady měl na mysli hnutí ANO Andreje Babiše, žádá profesní popravu Marka Wollnera za pořad o Lidicích. Sám Wollner k tomu poznamenal, že poslanci, kteří mnohdy ani nerozeznají solidní zprávu od fake news, se pokoušejí vyložit historii.

Kauza Lidice: Wollner drsně vrátil úder těm, co jdou proti ČT. Přidal se Šarapatka a už to létalo
Foto: Repro ČT
Popisek: Šéfredaktor reportážní publicistiky ČT Marek Wollner

Těsně před volbou nových členů Rady ČT je opět dusno kolem pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera.

Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka se už v listopadu loňského roku obrátil na Radu ČT kvůli reportáži o Lidicích, ve které bylo řečeno, že jedna z obyvatelek udala svou spoluobčanku – Židovku. A ta skončila v koncentračním táboře. To vše se odehrálo ještě předtím, než nacisté obec srovnali se zemí, muže postříleli a maminky s dětmi poslali buď do koncentračních táborů, nebo na převýchovu do německých rodin.  

Juchelka vyjádřil zklamání nad tím, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jejímž členem je i Vadim Petrov, neshledala v Reportáži žádný přestupek, a požádal Radu ČT, aby se k reportáži vyjádřila.

Poslanec Juchelka žádá o stanovisko Radu ČT

Člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka se Reportérů ČT zastal v textu pro server Forum24.cz.

„V té reportáži šlo o pravdu. V historii o Lidicích. Ne o politiku. Tu z ní uplácali zaměstnanci Bureše v „mediálním“ výboru Poslanecké sněmovny. Tam ho teď taky pomstí za Čapí hnízdo a za skandály, o kterých se v České televizi nemlčelo. Učí se přitom rychle: Babišovu špínu chtějí hodit na „zkorumpovanou pakáž“, na Wollnerovy Reportéry. Budou je tam koupat za fakta; těch se bojí jako čert kříže. Dost bolí: v Lidicích se udávalo. Ještě před vyvražděním obce nacisty. Odnesla to sousedka, Štěpánka Löwingerová-Mikešová. Židovka. Umřela v koncentráku v Osvětimi… na udání za původ. Od konce války dodnes ale ticho po pěšině, mezi lidickými oběťmi o ní není nikde zmínka. Jako by nebyla. Nehodila se, má ji na svědomí zrada vlastních. Teprve nedávno ji ale objevil historik Kyncl z Akademie věd. I pro diváky Reportérů ČT. V četnické kronice o práskačích, jež putovala na gestapo a po válce zas k lidovým soudům, našel samou hrůzu: Štěpánku udala (sic!) její domácí, sama uznaná za oběť lidické tragédie,“ napsal Šarapatka, který svůj komentář nadepsal „Strana udavače chce hlavu Wollnera. Za pořad o udavači“.

Jednou z obětí této kauzy je i někdejší ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová, která v pořadu Reportéři ČT také promluvila a nevyvracela, že by se jedna z lidických žen zachovala jako udavačka.  Ministr kultury Lubor Zaorálek (ČSSD) konstatoval, že nepostupovala dostatečně citlivě vůči přeživším a jejich rodinám a ředitelka byla nucena odejít.

Paní Marie Šupíková, jedna z přeživších lidických žen, resp. tehdy dětí, prohlásila, že v pořadu Reportéři ČT lhali o její mamince, že žádná udavačka nebyla, a v rozhovoru s Janou Bobošíkovou pro XTV si posteskla, že ji takové chování vůči lidem z Lidic velmi mrzí, a označila to za neúctu k jejich památce.

Nový ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík se postavil na stranu paní Marie Šupíkové.

„V téhle mlze si snad nejvíc libuje Babišův poslanec Juchelka. Někdejší „mánička“ z televizní Medúzy a partajní skokan o tyči: z TOP 09 přistál v ANO! Teď píše stížnosti v poslaneckém výboru vysílací radě a Radě ČT. Když neuspěl, spunktoval lynč Reportérů ČT rovnou ve Sněmovně. Už příští úterý. Přidal se k němu někdejší Pták Loskuták z Novy, dneska boss mediálního výboru Berkovec za poslance ANO, samozřejmě. A další od Babiše. Televizi nakonec tradičně poplival Zeman. A komunisti. Přituhuje. Přichází nebezpečná doba, Babišovi politici testují zásah do obsahu vysílání veřejnoprávní televize. Už ne pokoutně, ale oficiálně, na výborech Parlamentu okřikují fakta,“ doplnil k tomu Šarapatka.

Ozval se i Marek Wollner, který je prý zvyklý na ledacos. Kvůli článkům uveřejňovaným kupříkladu v Parlamentních listech čelí výhrůžkám. Najdou se prý lidé, kteří ho už celé roky obtěžují a hrozí mu buď úrazem, nebo ještě něčím horším. Wollner má za to, že podobné výhrůžky mu posílají třeba nešťastní zbabělí strejdové.

„Úplně jinej příběh je Vadim Petrov. Člena RRTV znervóznilo, že ani dozorčí orgán, kde sedí, neodsoudil naši reportáž o Lidicích, stejně jako všechny další kontrolní orgány, a tak fandí panu Juchelkovi z ANO, který kvůli tomu svolává mediální výbor Poslanecké sněmovny. Poslanci vládního hnutí a další budou vynášet soudy nad bolestnou historií, kterou jsme si dovolili odtabuizovat, což odnesla už šéfka památníku v Lidicích. Ale Židovka Štěpánka Mikešová bude mít konečně po desítkách let jméno na pamětní desce. Panu Vadimovi držím palce v jeho snaze pomáhat vládním politikům, ale nemusel by mě příště tagovat aspoň o víkendu, kdy jsem se snažil být otcem na plný úvazek. Na druhou stranu díky němu vím, že 17. března bude na výboru veselo. Když to nejde přes kauzy o Čapím hnízdě, střetu zájmů a Agrofertu, kde jsou ty motivace až příliš průhledné, tak to holt zkusíme přes složitou historii, kde emoce brnkají silněji než fakta. A poslanci – zvláště ti, co neumí nebo nechtějí rozeznávat fake news – konečně rozhodnou, jak má vypadat informování o historii,“ konstatoval Wollner.

Marek Wollner se brání tlaku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…