Kauzy nové vládě výrazně škodí. Neumí reagovat, vzkazuje odbornice

11.02.2022 12:35

Politologové a komunikační experti varují kabinet Petra Fialy, že kauzy, které vyvolali někteří ministerští kandidáti i financování Starostů a nezávislých, mu výrazně škodí. U voličů vzbuzují pocit, že je jedno, kdo vládne. Jejich vyjádření přinesl server Aktuálně.cz.

Kauzy nové vládě výrazně škodí. Neumí reagovat, vzkazuje odbornice
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: prof. MUDr. Vlastimil Válek

Lidé doufali, že vládní koalice přinesou změnu a skandály provázející politiky, jako tomu bylo v předchozí vládě Andreje Babiše, se už nebudou opakovat. Dnes už u občanů začíná pomalu převládat skepse namísto naděje. Nejnovější průzkum National Pandemic Alarm ukazuje, že Fialově vládě nedůvěřuje nadpoloviční většina Čechů. Opačný postoj má pouze 27 procent respondentů. Fialovo kabinetu dokonce důvěřuje 38 procent dotázaných méně než předchozí vládě.

Fialovu kabinetu podle odborníka uškodila celá řada kauz. Zmiňují nejasnosti kolem majetku kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika ze STAN, i pochybnosti ohledně financování jeho strany. Upozorňují také na nešikovná prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09, slabou komunikaci vlády obecně a na nedostatečné znalosti cizích jazyků u některých ministrů.

Původní zdroj ZDE

Odbornice na PR a komunikaci Denisa Hejlová z Univerzity Karlovy kritizuje, že reakce vlády na aféry není adekvátní. „Na takové události se vláda měla připravit a zabránit jim dopředu. Na kauzy kolem Michalika nebo Farského bylo možné se nachystat,“ naráží na Jana Farského ze STAN, který krátce po svém zvolení do Sněmovny oznámil, že odjíždí na půlroční stáž do USA.

Vláda by podle expertů neměla začínat s tím, že o ní lidé říkají, že je to stejné jako předtím. „Podobné kauzy mohou ve voličích vzbuzovat pocit, že je jedno, kdo vládne, protože se skandály týkají politiků ze všech stran,“ upozorňuje Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

Právě Farského (STAN) kauzu hodnotí jako zásadní pro reputaci hnutí. „Z hlediska reálného vlivu na společnost je financování strany určitě závažnější, ale pro současnou vládu a obecnou důvěru v instituce je Farského případ ničivější,“ domnívá se Komínek.

Jak bylo výše zmíněno, nové vládě se podle expertů nedaří od předcházejícího Babišova kabinetu odlišit větší profesionalitou. Právě nedostatečnou znalost angličtiny vyčítali politici dnešní koalice bývalé ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO). Jenže jak se ukázalo, problémy se slabými jazykovými schopnostmi se nevyhnuly ani současným ministrům.

Vládu nešetří ani za její nedotaženou komunikaci. Značné kritice kvůli svému vystupování na veřejnosti čelí ale dál ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09, který hovoří o protiepidemických opatřeních. Odborníci upozorňují, že se do svých proslovů zamotává, působí zmateně a budí rozpaky. „Válkova komunikace je tragická,“ kritizuje ředitel výzkumné organizace STEM, sociolog Martin Buchtík. Sám Válek nedostatky přiznává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…