Knížák promluvil v rádiu o svých problémech na AVU. A takto pochválil Klause a zkritizoval Zemana

30.01.2015 17:55

Dosavadní vedoucí Ateliéru intermediální tvorby na pražské Akademii výtvarných umění Milan Knížák neuspěl v konkurzu na svou pozici. Jenže vedení akademie asi nepočítalo s tím, že studenti se s verdiktem komise nesmíří a postaví se za svého profesora. Považují totiž výběrové řízení za neadekvátní a za Knížákovo setrvání uspořádali petici a s vedením školy chtějí dále jednat. "Komise byla složená účelově," soudí i Knížák.

Knížák promluvil v rádiu o svých problémech na AVU. A takto pochválil Klause a zkritizoval Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Studenti totiž mohli být přítomni celému řízení a kandidáty a jejich koncepce posoudit či porovnat. "Já nesouhlasím s tím, že jsem neuspěl v konkurzu. Já si dokonce myslím, že jsem byl nejlepší, ale komise rozhodla jinak,“ řekl Knížák hned v úvodu Dvaceti minut Radiožurnálu, když byl tázán na svůj postoj k celé situaci. Knížák moderátorku také ujistil, že akce, kterou nyní na jeho podporu studenti pořádají, je pouze jejich iniciativou, na které nijak nespolupracuje.  

Milan Knížák popsal, že on sám sice nesměl být přítomen, když jeho konkurenti, mimochodem oba jeho bývalí žáci, představovali své cíle komisi. Ostatní uchazeči o Knížákův post prý pouze prezentovali své práce. Pedagog to ví od studentů, kteří se mohli zúčastnit řízení, a proto mohli posoudit výkony jednotlivých kandidátů.

Já budu bojovat, aby ta škola měla smysl, aby se nestala jednou z těch trendových škol

"Jeho pedagogické působení má nezpochybnitelné kvality. Vedení školy, podobně jako výběrová komise, se proto jeví jako předem zaujaté,“ píšou studenti v úterním otevřeném dopise rektorovi AVU Tomáši Vaňkovi. "Požadujeme setrvání profesora Milana Knížáka jako vedoucího pedagoga Intermediální školy,“ stojí v něm jednoznačně.

"Rektor Vaněk je z té generace postsvazáků, kteří se rychle chtějí dostat nahoru, a to je myslím pro tu školu špatně,“ uvedl k osobě rektora, který Knížákovi nabídl status emeritního profesora. Takže by prý mohl mít nadále svůj cyklus přednášek a mohl by dovést vybrané doktorandy do konce studia.

Knížák ale uvedl, že pokud nebude přehodnoceno výběrové řízení, tak z akademie odejde. "Odejdu z AVU. Samozřejmě dovedu své doktorandy, pokud mě to škola dovolí,“ opravil se hned Knížák. "Cítím to jako povinnost,“ dodal.

"Já budu bojovat, aby ta škola měla smysl, aby se nestala jednou z těch trendových škol, kterých je všude habaděj. Já jsem jediný, kdo v té škole představuje jasnou opozici. Oni nyní chtějí být jakousi trendovou školou, kterých je všude plno. Já si představuju to, že být konzervativní je nyní ta největší avantgarda. Akademie by neměla následovat trendy, ale naopak by je měla vytvářet,“ tvrdí Knížák.

Je tam také spousta ctižádostivých nýmandů

Za problém považuje nedostatek osobností. "Jsou tam ti, kteří prezentují něco důležitého. Pak je tam ale také spousta ctižádostivých nýmandů, kteří jsou navíc líní, což mě děsí,“ zdůrazňuje. 

Fajt jen dává velkohubá prohlášení

Kriticky se Milan Knížák vyjadřuje také o řediteli Národní galerie Jiřím Fajtovi. "Nový ředitel je neustále v Německu. A pokud je tu, dává jen velkohubá prohlášení,“ tvrdí a odmítá myšlenku stavby nové budovy pro Národní galerii. 

"Veletržní palác je legendární stavba…“  V té souvislosti upozorňuje také na spojení Jiřího Fajta s developerem Luďkem Sekyrou. "Luděk Sekyra je hlavní sponzor KDU-ČSL. Jiří Fajt byl jmenován ministrem za KDU-ČSL, to je jasné spojení. A že se mluvilo o stavbě blobu na Rohanském ostrově, to je také realita,“ tvrdí s tím, že to lze snadno dokázat. 

Na závěr pořadu pochválil bývalého prezidenta Václava Klause a posteskl si nad Milošem Zemanem. Přiznal, že se prezidentské volby nezúčastnil.

"Nevolil jsem ani jednoho prezidenta. Doba jeho slávy je pryč, a tvrdil jsem už dávno, že zanesl hrubost do naší politiky,“ uvedl pedagog na adresu Zemana. "Ne, rozhodně nejsem hrdý na to, jakého máme prezidenta,“ dodal. "Klaus je báječný tím, že má své názory. Respektuji jeho trvalost a úpornost v jejich prezentaci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…