Kreml prý respektuje výsledky východoukrajinského referenda

12.05.2014 10:37

Rusko pohlíží „s úctou" na výsledky nedělního referenda na východě Ukrajiny. Uvedla to dnes tisková služba Kremlu v první reakci na výsledky hlasování v Doněcké a Luhanské oblasti, které vyzněly ve prospěch samostatnosti regionů. Moskva prý doufá, že se podaří navázat dialog mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem. Uvítá jakékoli snahy o zprostředkování.

Kreml prý respektuje výsledky východoukrajinského referenda
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

„Moskva s úctou pohlíží na projev vůle obyvatel Doněcké a Luhanské oblasti. Vychází z toho, že praktická realizace výsledků referend proběhne civilizovanou cestou bez jakýchkoli projevů násilí, prostřednictvím dialogu mezi představiteli Kyjeva, Doněcka a Luhanska," píše se v ruském prohlášení.

„Pokud jde o navázání vnitroukrajinského dialogu, Moskva přivítá jakékoli zprostředkovatelské úsilí, a to i ze strany Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)," citovala agentura ITAR-TASS z ruského prohlášení.

„Moskva pozorně sledovala přípravu a uspořádání referend v Doněcké a Luhanské oblasti. Zaznamenáváme vysokou účast obyvatel bez ohledu na pokusy hlasování zmařit," praví se v tiskové zprávě Kremlu.

Kreml odsuzuje násilí proti organizátorům referend

Ruské vedení zároveň odsoudilo použití síly proti organizátorům hlasování „včetně nasazení těžkých zbraní proti pokojným občanům, které vedlo k obětem na lidských životech," konstatuje Kreml.

Ruské prohlášení, jak o něm informovala agentura ITAR-TASS, neobsahuje náznak toho, zda Moskva referenda o odtržení a jejich výsledky uznává. Možnost uznání separatistického hlasování neobsahují ani reakce členů ruského parlamentu, kteří se dnes k víkendovému hlasování vyslovili.

Ruští politici se zatím k uznání referend nevyslovili

Podle místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka bylo referendum „inspirující" i pro další ukrajinské regiony, jejichž obyvatelé nejsou ochotni se smířit s nynější „vlnou fašistického násilí a trestných pogromů kyjevské junty".

Železňak na Facebooku napsal, že je „ohromen statečností obyvatel Doněcké a Luhanské oblasti". Vyjádřil přesvědčení, že výsledky referenda přinutí Kyjev i světové společenství brát mínění východoukrajinských regionů v úvahu.

Jeho kolegyně Irina Jarová označila referendum za „hlasování o národním osvobození od kyjevských katanů". Ani její prohlášení ale neobsahuje informaci o tom, jak se Moskva k výsledkům hlasování oficiálně postaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…