Kreml varoval Ukrajinu před rozšířením operací na východě země

28.05.2014 13:13

Moskva dnes znovu varovala ukrajinské vedení před rozšiřováním vojenské operace na východě Ukrajiny. Podle kremelského poradce Jurije Ušakova takové jednání zavádí ukrajinskou krizi do slepé uličky a blokuje případný dialog s povstalci. Ušakov zároveň potvrdil, že téma Ukrajiny bude příští týden na pořadu jednání prezidenta Vladimira Putina se západními státníky ve Francii.

Kreml varoval Ukrajinu před rozšířením operací na východě země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„Provokační násilné akce na východě Ukrajiny nikam nevedou," řekl novinářům Ušakov. „Zavádějí jen krizi do slepé uličky, což ztíží případný dialog s představiteli Doněcké a Luhanské oblasti," konstatoval Putinův poradce. Připomněl, že ruský prezident vytrvale na nutnost dialogu upozorňuje, naposledy v úterý v telefonickém rozhovoru s italským premiérem Matteem Renzim.

Nový ukrajinský prezident naopak hodlá vojenské akce zesílit

Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko ale naopak hodlá „protiteroristickou operaci" na východě Ukrajiny posílit. V rozhovoru pro dnešní vydání listu Bild prohlásil, že na východě Ukrajiny panuje „válečný stav" a protiteroristická operace, jak Kyjev nazývá tažení proti separatistům, zde „konečně pořádně začala".

„Ty hrůzy ukončím, proti naší zemi se vede skutečná válka," citovala agentura DPA Porošenka. Ten za svůj prvořadý úkol považuje záchranu Ukrajiny. „Na východě se nacházíme ve válečném stavu, Krym obsadilo Rusko a v zemi je obrovská nestabilita. Musíme reagovat."

Ukrajina se možná bude řešit na oslavách v Normandii

Podle Ušakova se Putin ukrajinskou krizí dál hodlá zabývat, mimo jiné i během návštěvy Francie, která se uskuteční příští týden. Ruský prezident se v Normandii zúčastní oslav 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk.

Podle Ušakova lze očekávat, že šéf Kremlu se zapojí do neformálních diskuzí se západními státníky. K oslavám do Francie přijede americký prezident Barack Obama či německá kancléřka Angela Merkel. Mezi pozvanými je i český prezident Miloš Zeman.

Už příští týden ve čtvrtek bude podle Kremlu Putin jednat v Paříži s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Schůzka, jež bude prvním setkáním Putina se západním vůdcem po anexi Krymu, bude předcházet oficiálním oslavám v Normandii, které jsou plánovány na pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…