Kupte si svíčku, sirky a baterky. Nefňukejte, řekl významný politik Německa

13.10.2022 14:23

Recept Markéty Pekarové Adamové na tuhou zimu zřejmě přijal za svůj i bývalý německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Němci by podle 80letého politika měli tuto zimu přestat fňukat a připravit si svetry a svíčky pro případ výpadků elektrické energie. Myslet si, že stát pomůže s inflací, je podle tohoto seniora nesmysl.

Kupte si svíčku, sirky a baterky. Nefňukejte, řekl významný politik Německa
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled od německého kancléřství na Spolkový sněm

Podle serveru BusinessInsider.com poskytl bývalý německý ministr financí rozhovor pro Bild-TV a v něm s nadsázkou řečeno okopíroval řešení energetické krize od české političky a předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Ta se svým návodem na překonání nízkých teplot pomocí svetru přišla již před časem a postupně ho vylepšila na úroveň dvou svetrů.

Lidem totiž před nedávnem na CNN PrimaNews poradila, aby si v zimě oblékli další svetr. „U nás je to určitě pro některé diskomfort. Já se snažím to vnímat tak, že je to možnost, jak jako jednotlivec můžu pomoci celku – zbytečně neklimatizovat, zbytečně nevytápět a holt si vzít další svetr,“ řekla.

Na to ale zareagoval ekonom Lukáš Kovanda, který ve stejném pořadu Pekarovou i celou vládu tvrdě kritizoval.

„Plán není dobře vysvětlován, podepisuji, že by lidé měli šetřit, ale to vědí. Vláda spíše ukazuje určitou bezradnost. Když lidé čekají systémové řešení drahé elektřiny a od vlády zazní, že si mají vzít více svetrů, je to trochu výsměch,“ řekl Kovanda.

Schäuble k tomu dodává, že Němci kvůli tomu nemusí fňukat a měli by si zvyknout na to, že některé věci nelze považovat za samozřejmost.

Podle něj by lidé v situaci, kdy evropští lídři vyjádřili obavy ohledně možnosti výpadků elektřiny letos v zimě měli nakoupit i pár praktických věcí nutných k přežití bez elektrické energie.

„Měli by mít doma vždy pár svíček, sirek a baterku,“ řekl Schäuble pro Bild-TV.

Exministr dále upozornil Němce, aby si přestali myslet, že stát vyřeší některé finanční problémy, jako je prudce rostoucí inflace a náklady na energie.

Server BusinessInsider.com v článku zmiňuje i fakt, že Rusko nadále brzdí dodávky zemního plynu do Evropy poté, co Západ uvalil sankce na Moskvu za invazi na Ukrajinu. Dále připouští, že v důsledku nedostatku energie raketově vzrostly ceny energie a následkem toho už někteří lidé mají problém si dovolit jídlo a další základní položky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…