Kurdové to udělali. Vyhlásili si v Sýrii samosprávu a Turecko a další už jsou na nohou

17.03.2016 18:40

Kurdové již oficiálně založili federální systém správy na severu Sýrie, na územích, která jsou pod jejich kontrolou. Afrin, Kobani a Jazira, které se nacházejí u hranic s Tureckem, se tak staly autonomními administrativními celky. Informuje BBC.

Kurdové to udělali. Vyhlásili si v Sýrii samosprávu a Turecko a další už jsou na nohou
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

Na severu Sýrie vznikla z bývalých turkmenských a arabských území kurdská samospráva. Syrská vláda ji však neuznává, jelikož nemá žádný právní základ. Proti kroku Kurdů se již vymezily i USA a Turecko.

Plán založit federální systém napříč severní Sýrií si odsouhlasili představitelé arabských, kurdských a dalších stran na konferenci v severosyrském Rmeilanu. Území pod jejich správou se má údajně jmenovat „Rojava – severní Sýrie“. Rojava je kurdský termín pro západní či syrský Kurdistán.

Podle představitelů kurdské PYD však nejde o čistě kurdské území, mají v něm být zahrnuty všechny náboženské a etnické menšiny. Zároveň tím také chtějí chránit celistvost válkou rozervané Sýrie.

„Projekt federalismu je modelem pro celou Sýrii,“ řekl mluvčí PYD Nawaf Khalil.

  1. Celý text zde

S postupem Kurdů však nesouhlasí syrská vláda, podle které nepřichází federální systém v úvahu. Kurdskou deklaraci vnímá jako nezákonnou. Není založena na „žádném právním, politickém, společenském či ekonomickém rámci“. Proti vystoupila i Národní koalice, hlavní opoziční skupina, která varovala před vytvářením jakýchkoliv správních celků, které by vznikaly proti vůli lidu.

Deklarace PYD přišla v průběhu mírových jednání o budoucnosti Sýrie v Ženevě, na kterou však strana, jejíž ozbrojené milice YPG se v syrském konfliktu projevily jako velký a efektivní spojenec USA i Ruska, nebyla údajně na žádost Turecka přizvána.

Kurdové přitom před začátkem války tvořili až 10 % syrské populace.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…