Legendární Mrázkův archiv? To je jako Štěchovický poklad, přitakal Randák

24.04.2012 22:14

Od obnoveného procesu s Tomášem Pitrem, na který potravinářský boss čeká ve vazební věznici v Brně, si řada lidí slibuje zajímavé informace o propojení byznysu s politikou. Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák ale v rozhovoru pro Rádio Česko zmínil, že taková očekávání jsou lichá. Podle něj nebude již nyní Pitr chtít nikoho kompromitovat. Randák se také vyjádřil k tajemnému archívu, který měl údajně Pitr zdědit po zavražděném Františkovi Mrázkovi.

Legendární Mrázkův archiv? To je jako Štěchovický poklad, přitakal Randák
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

V České republice byl Tomáš Pitr, který se začátkem dubna vrátil ze Švýcarska do Česka, dvakrát odsouzen. Za daňové podvody z roku 1994 ho soud poslal na pět let do vězení. Souhrnný šestiletý trest dostal podnikatel za to, že se svým společníkem vyvedl akcie z firem Setuza a Milo Surovárny. 

Právě kvůli procesu v kauze vyvedení akcií firem Setuza a Milo Surovárny Pitr zažádal o obnovení procesu, ale svou žádost včera stáhl. V případu byl přitom odsouzen jako uprchlý v roce 2010 k šesti letům odnětí svobody - rozhodnutí o vině je pravomocné. O výši trestu ale musí soud rozhodnout znovu, a to ještě před tím, než začne soudní řízení kvůli podvodům s daněmi, jehož obnovu soud na Pitrovu žádost povolil minulý týden.

Co to znamená? Že oba procesy teď poběží od začátku, ve čtvrtek o tom rozhodl pražský Vrchní soud.

On žádné kompromitující materiály již neposkytne

Exředitel civilní rozvědky Karel Randák ale v pondělním rozhovoru pro Rádio Česko zmínil přesvědčení, že Pitr určitě žádné informace proti svým „nepřátelům“ u soudu neposkytne. A to ani žádné kompromitující informace.

„Žalovat u českého soudu? Ne, Pitr k tomu zaprvé nemá žádný důvod. A zadruhé už dávno nic neví,“ prozradil Randák pro rádio s tím, že by se to v důsledku obrátilo proti němu.

„Pokud na někoho něco řekne, zase by se pak mohly objevit informace, které on nechce, aby se objevily," poznamenal dále Randák a reagoval i na fámu, že Tomáš Pitr je považován za chodící archiv kompromitujících informací. Přátelil se totiž s jedním z nejmocnějších mužů českého podsvětí Františkem Mrázkem, který si až do své vraždy údajně vedl papírový archiv.

Legendami opředený svazek materiálů prý obsahoval nejrůznější kompromitující dokumenty na politiky, policisty i soudce, připomnělo rádio.

Randák ale pochybuje o tom, že by Mrázkův archiv vůbec existoval. „Jsem přesvědčen o tom, že žádný archív neexistuje. Není ale žádným tajemstvím, že z domu v Černošicích, kde proběhla pověstná zatýkací akce na Radovana Krejčíře, že odtamtud policie odvezla velké množství materiálů, které měly být i součástí tohoto Mrázkova archívu. Ale pokud já vím, tak tam nic takového nebylo. Možná že ale skutečnost je jiná, zatím jsem se nesetkal s člověkem, který by existenci takového archivu dokázal potvrdit,“ řekl Randák.

Jeho názor ve vysílání pak stvrdil i redaktor časopisu Ekonom Martin Mařík. „Mně to připomíná Štěchovický poklad. Pokud já vím, nikdo relevantní důkazy o jeho existenci nepřinesl," řekl Mařík a Randák tomuto tvrzení přitakal.

Traduje se ale, že v "pozůstalosti" po Mrázkovi tak měly podle policistů zůstat i videokazety, na kterých jsou zachyceni politici přijímající úplatky nebo v objetí žen v nevěstinci.

Není to žádný mafián

Podle Randáka nelze však očekávat ani to, že by Pitr odkryl nějaké skryté projekty a úplatky pro politiky. „Může zrekonstruovat nějaké staré transakce, na kterých byl účasten, ale nemyslím si, že bychom se dočkali nějakého překvapení. Kauzy, které dokáže rozkrývat Tomáš Pitr, tak to je slabý odvar proti tomu, co se dnes objevuje v politice,“ poznamenal také Randák.

Na nové procesy si podnikatel počká zatím ve vazební věznici v Brně. Podle Karla Randáka je ale návrat Pitra ze Švýcarska do České republiky výhodný.

„Z mého pohledu udělal špatně, že do Švýcarska utekl a že se pokoušel oddálit tu svou komunikaci s českými úřady. Etapy, které budou následovat, už mohl mít za sebou. Teď mohl vědět, zda půjde do výkonu trestu, nebo odejde od soudu jako volný člověk,”  řekl Rádiu Česko Randák, který ho v roce 2006 přivezl do ČR z Rakouska k soudu. „Byla to tehdy dohoda mezi soudem a advokáty Pitra,“ dodal k tomu Randák.

Podle něj je Pitr poměrně chytrý a vstřícný člověk. „Nepůsobil na mne tehdy dojmem mafiána,“ uazavřel Randák.

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Pitr" count=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…