Letos 8 tisíc migrantů v ČR. Co Rakušan? Turecko: Netlačte, děláme, co můžeme

13.09.2022 11:17

Policisté mají plné ruce práce. Od začátku roku zachytili na českém území již na 8 tisíc ilegálních migrantů. Naráží na ně v lesích, na polích, ale i ve městech. Podle cizinecké policie je teď situace dokonce horší než v roce 2015, kdy vrcholila migrační krize v EU.

Letos 8 tisíc migrantů v ČR. Co Rakušan? Turecko: Netlačte, děláme, co můžeme
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Cizinecká policie má v poslední době hodně napilno.

„Výrazně vyšší počty jsou v letošním roce zaznamenány i oproti roku 2015, ve kterém evropské státy zasáhla migrační vlna,“ řekl LN šéf cizinecké policie Milan Majer s tím, že více než 7 tisíc zachycených migrantů představují Syřané, kteří přicházejí většinou z Turecka a v drtivé většině případů nestojí o pobyt v Česku, ale chtějí pokračovat do dalších zemí v západní Evropě, především do Německa.

Magda Foltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci upozornila, že za přílivem Syřanů z Turecka stojí zhoršující se ekonomická situace v zemi půlměsíce, což tvrdě dopadá i na Syřany, kteří v Turecku žijí již celé roky. Válka v Sýrii začala v roce 2011 a s různou intenzitou vlastně probíhá dodnes. Proto teď Syřané znovu zkouší štěstí s cestou do EU.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), probíral narůstající migrační tlaky se svým bavorským protějškem Joachimem Herrmannem. 

„Policie také provádí namátkové kontroly poblíž hranic se Slovenskem a na významných silničních a železničních tazích ve vnitrozemí. Důsledně dbáme na dodržování mezinárodních závazků,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že o této problematice minulý týden hovořil i se slovenským ministrem vnitra.

Z Turecka zaznívá, že země půlměsíce dělá všechno, co může, aby migrační krizi řešila. Zato u Evropské unie je to podle velvyslance jinak.

„Na Turecko je již nyní vyvíjen příliš velký tlak a zátěž v podobě nelegální migrace. Turecko přitom své závazky vůči EU plní, EU ale jen částečně,“ reagoval pro LN Bagiş. „Měli bychom se zaměřit na spravedlivé sdílení zátěže spojené s usazováním a finančními náklady, usnadnění dobrovolných návratů a zlepšení podmínek ve zdrojových zemích, nejnaléhavěji v severní Sýrii a Afghánistánu,“ pokračoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…