Lidé píší, ať je ve školách zakázána ruština... Gazdík promluvil o Putinovi a Puškinovi

01.04.2022 13:15

Ministr školství Petr Gazdík (STAN), prozradil, že mu lidé píší v e-mailech, aby se kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakázala na českých školách ruština. Ministr to však odmítá udělat. Vysvětlil proč. Důrazně také odmítl, že by vláda myslela jen na válečné uprchlíky z Ukrajiny a na české občany zapomínala. Gazdík se rozhodl popsat, kde je pravda. A nakonec poradil, co udělat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jednal by s ním prý podobně jako se zlobivým klukem ve třídě.

Lidé píší, ať je ve školách zakázána ruština... Gazdík promluvil o Putinovi a Puškinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík, ministr školství, mládeže a tělovýchovy a Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Místopředseda STAN Petr Gazdík, dnes ministr školství, býval učitelem a v rozhovoru pro Deník.cz prozradil, že se ke své původní profesi jisto jistě jednoho dne vrátí.

Teď však musí řešit především následky ruského vpádu na Ukrajinu. Pro Česko ruská agrese proti Ukrajině znamená především příliv asi 300 tisíc ukrajinských uprchlíků a potřebu nějak začlenit do vzdělávacího systému přicházející ukrajinské děti.

„Povídáme si v týdnu, kdy uplynulo 430 let od narození Jana Amose Komenského. Za tu dobu se mnoho věcí změnilo, ale některé bohužel ne. Komenský také utíkal před válkou a pronásledováním. Jeho velikost je v tom, že nezahořkl. Neustále lidi přesvědčoval, aby nacházeli to lepší, co je v nich. Chceme-li předcházet válkám, musíme se soustředit na vzdělávání a na výchovu. To platí dodnes. Proto bych chtěl učitelům vzkázat, že oni jsou nejdůležitější zárukou, aby v budoucnu nebyly války. Vzdělané a poučené děti jsou nejlepší prevencí,“ začal Gazdík.

Tato válka podle Gazdíka představuje předěl, po kterém už neplatí, že se v civilizovaném světě nemění hranice s pomocí ozbrojené agrese. Přesto věří, že Česko všechno zvládne.

„Já bych přesto jedno vzletné slovo dodal, jde o citát papeže Jana Pavla II., který řekl: „Nebojte se!“ My jsme opravdu v mimořádné situaci, válka začala před pěti týdny, a přesto už desetitisíce malých uprchlíků chodí do našich škol. Na Ukrajině se válčí i za nás a my můžeme mužům, kteří tam bojují též za naši svobodu, pomoci tím, že jejich děti a ženy budou u nás v bezpečí,“ pokračoval ministr.

Lidé mu prý píší, že by se po ruském vpádu na Ukrajinu měla zakázat výuka ruštiny na českých školách. Ministr však odmítá jít touto cestou.

„Mně je strašně líto ruských občanů žijících u nás, kteří s Putinovou politikou nesouhlasí. Zažívám to denně, kdy mi chodí e-maily s požadavky, ať zakážeme ruštinu. Já na to říkám, že ruština je jazyk Puškina, nejenom Putina. Cestu vidím v tom, že agresor, který chce násilně rýsovat nové hranice, bude odstaven. Je to něco jako ve škole. Když nějaký kluk ubližuje celé třídě, dají mu to ostatní najevo,“ zaznělo od Gazdíka.

Ostře odmítl pravidelné výtky opozice, jak Babišova hnutí ANO, tak Okamurovo hnutí SPD, že se Fialova vláda stále věnuje uprchlíkům z Ukrajiny a na české lidi zapomíná.

„Velmi mě štve, když někteří zástupci opozičních stran tvrdí, že se zajímáme jen o Ukrajince, zatímco na vlastní občany zapomínáme. To vůbec není pravda. Jako ministr školství se především starám o naše děti, avšak nemohu se nečinně dívat na statisíce lidí, které musely opustit svoje domovy,“ rozzlobil se ministr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…