Měl by si jít lehnout na koleje. Nejvyšší návladní Zeman prý Šarocha, který osvobodil Babiše, naprosto brutálně sepsul

05.12.2019 20:55

Komentátor serveru Echo24.cz Daniel Kaiser napsal, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman projevil smysl pro spravedlnost, když obnovil trestní stíhání předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo, ale neobnovoval ho např. v případě jeho manželky, čímž z kauzy odstranil tzv. bílé koně a ponechal jen možné viníky, byť rozhodně ne jisté viníky. Zdůraznil, že až do poslední chvíle musíme ctít presumpci neviny.

Měl by si jít lehnout na koleje. Nejvyšší návladní Zeman prý Šarocha, který osvobodil Babiše, naprosto brutálně sepsul
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman toho k obnově trestního stíhání premiéra Babiše mnoho neřekl, naznačil však, že státní zástupce Jaroslav Šaroch musí dodat víc důkazů pro to, aby trestní stíhání mohl opravdu zastavit, nebo poslat k soudu. V tuto chvíli podle Zemana nedodal dost důkazů ani pro jeden krok. A ty, které měl k dispozici, dostatečně nevyužil.

Jak si lze tato slova vyložit? Tak, že státní zástupce Jaroslav Šaroch a policejní vyšetřovatel Pavle Nevtípil nehledali klíčové dokumenty a nezkoumali jejich stáří. Přitom, kdyby šlo o kohokoli jiného, Kaiser nepochybuje, že by si pro tyto dokumenty přišli policejní těžkooděnci třeba ve čtyři ráno.

V ostře sledovaných případech se ustálilo, že se u podezřelého provede co možná bombastická domovní prohlídka, samozřejmě brzy ráno, a čeká se, co se najde v materiálech při prohlídce zabavených. K tomu patří nasazení těžkooděnců, vazby „na vyměknutí“, převážení na medvěda za přítomnosti televizních kamer. To je extrém na jednu stranu. Naprosto neprůbojný, skoro až ostýchavý přístup k Babišovi se zářijovou Šarochovou pointou byl extrém na druhou stranu. Už by bylo načase vrátit se k rozumnému středu,“ poznamenal k tomu komentátor.

Kaiser doufá, že Šaroch důkazy doplní. Navíc poznamenal, že slova, která na jeho adresu volil nejvyšší státní zástupce Zeman, byla na poměry státního zastupitelství natolik ostrou kritikou, že by si pokáraný měl jít „lehnout na koleje“.

„Byly zjištěny nedostatky v rovině skutkové a v rovině právního hodnocení,“ řekl Zeman a dodal: „Důkazní situace není na to, aby byla věc zastavena, nebo předána soudu.“ Došel dokonce k závěru, že zastavit toto trestní stíhání bylo nezákonné. To jsou profesně viděno hrozná slova, po nichž by si Šaroch a Erazím měli lehnout na koleje,“ napsal Daniel Kaiser

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…