Merkelová to schytala. I Babiš je lepší, zaznělo z opozice. Zavřou se hranice s Německem?

12.03.2020 8:28

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k solidaritě během pandemie koronaviru. Nakazit by se podle ní mohlo 60 až 70 procent obyvatel země. A právě tato slova přiměla k reakci komentátora Petra Kamberského i europoslance Jana Zahradila (ODS). Svůj postřeh napsal i exministr vnitra Ivan Langer.

Merkelová to schytala. I Babiš je lepší, zaznělo z opozice. Zavřou se hranice s Německem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Kamberský se úvodem zamyslel nad výrokem epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který řekl, že očekává do týdne dvě až čtyři stovky potvrzených případů. Právě tato slova Kamberský zpochybňuje, neboť se obává, že případů bude daleko víc. „Nicméně pocit je jasný: už to začalo,“ uvedl.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

„A pohled dopředu není moc veselý: my nejsme tak odpovědní, ukáznění, poslušní, odevzdaní jako Korea či Čína. Korea hlásí úspěchy díky technologii, Čína díky válečnému přístupu. Oni mobilizovali sílu své 1,3 miliardové země, její zdravotní, hygienický, policejní, počítačový potenciál a vrhli tohle všechno do ohniska (ohnisek) nákazy. Zákaz vycházení bez roušek, zákaz vycházení, pětičlenný tým trasující každý případ, masivní plošná dezinfekce veřejného prostoru, absolutní karanténa... To vše je pro nás zatím nepředstavitelné. A až to bude představitelné, nebudeme na to mít kapacity, protože nebudou ohniska, ale plocha,“ sdělil Kamberský.

Podle jeho slov máme tak úplně jinou představu o svobodě jedince a požadavcích na „dobro kmene“, že nejsme schopni včas některé věci udělat, a pak už na ně bude pozdě. „Takže to, co teď říkají v Německu experti, je asi fakt, s nímž musíme počítat,“ poznamenal Kamberský. Merkelová totiž svá slova opírala o experty. 

„Zdá se, že Angela ‚to zvládneme‘ Merkelová opět propásla dobrou příležitost mlčet. Něco takového nemůže příčetný politik vypustit z úst, i kdyby si to 100x myslel. V tuhle chvíli tady nejsou politici od toho, aby lakovali situaci na růžovo, ale ani aby šířili paniku. To i ten Babiš se chová zodpovědněji,“ zmínil následně ve svém komentáři europoslanec Jan Zahradil (ODS) se zjevnou narážkou na Merkelové slova „wir schaffen das“, kdy německá kancléřka hovořila o tom, jak země zvládne příliv migrantů.

„Ale vzhledem k tomu, že nemálo evropských politiků má už v šíření paniky obstojnou praxi, získanou v nelítostném boji s emisemi CO2, není se asi co divit. Každý holt dělá, na co stačí,“ podotkl také. 

„Já si myslím, že její přístup a přístup Německa je velice rozumný. Dělat to, co má smysl, nekomplikovat situaci přehnanými celoplošnými opatřeními, zaměřit se na ochranu starých a nemocných a všemožně oddalovat potřebu jejich umístění do nemocnice čili rozložit zátěž systému v čase. Jediné, co bych jí vyčítal, je vyjádření o imunitě, ale to je detail. Jestliže 80 procent má jen lehké příznaky, imunita si s virem poradit umí (samozřejmě specificky na vir se vytvoří, až když se s ním imunita seznámí). Taky si nemyslím, že se nakazí tolik Němců. U nás vláda zvolila jiný přístup, to respektuji. Až epidemie skončí, můžeme porovnat, který přístup byl jak úspěšný a jaká byla jeho cena,“ uvedl v diskuzi bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. 

„Merkelová mluví normálně a realisticky, nedělá z lidi ovce a blby, jak to dělá vrchnost u nás,“ zastal se jí pak v diskusi jeden diskutér. „Nikoliv. Panikaří. Na rozdíl od nás. Ani Macron, ani Conte, ani nikdo jiný takto nemluví,“ odvětil Zahradil. 

Na europoslance pak zareagoval i komentátor Petr Honzejk. „Jak to myslíte? Jako že se nemáme chovat solidárně, protože to nějak škodí?“ zeptal se ho. „Víte velmi dobře, jak to myslím. Ale já myslel, že dnes máte na agendě volbu Rady ČT, to je přece větší nebezpečí než koronavirus,“ odvětil Zahradil. „Někdy radši nemyslete, ať to zas nedopadne takhle,“ odvětil s úsměvem Honzejk. 

„Proti Vašemu slavnému strašení sudetskými Němci ve volbách v r. 2002 je tohle pesimistický realismus. Víte, co Merkelová studovala, že ano... Ale jak říkáte, každý dělá, na co stačí,“ zmínil pak také novinář Petr Fischer. 

„Já jsem taky něco podobného vystudoval. Právě proto bych čekal jiný přístup. Jinak byste si už mohl konečně přiznat, že ono ‚strašení‘ v roce 2002 bylo pouhou reakcí na aktivity pana Posselta v EP. Mohu vám poskytnout chronologii událostí,“ nedal se Zahradil.

„Nemyslím, že by chtěla záměrně přehánět, všichni se teď bojí efektu Itálie...“ odvětil Fischer. Ani to však na Zahradila nezabralo. „I tak,“ odvětil.

„Předpokládám, že po dnešním vyjádření Angely Merkel: ‚70 % Němců se nakazí a 80 % bude bez příznaků nemoci‘, nařídí Andrej Babiš uzavření hranice s Německem a zablokování hraničních přechodů všemi deseti tanky naší armády. Anebo rovnou vyhlásí Němcům válku?“ psal pak na Facebooku exministr vnitra Ivan Langer. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…